Patkányok szállták meg Montecristo szigetét

Nagytestű fekete patkányok költöztek Tirrén-tengeren levő Montecristo szigetére.A sziget 1971 óta teljes egészében természetvédelmi terület.A természeti oázisként védett, tíz négyzetkilométeres szigetet eddig a turistáktól óvták, most viszont a látogatók hajóival érkezett patkányoktól féltik, amelyekből már minden négyzetméterre jut egy.

A megoldásnak tűnő patkányirtásnak támogatói és ellenzői is akadnak. Huszonhat tonna patkánymérget akarnak repülőkkel szétszórni a szigeten, így terület gyalog megközelíthetetlen részébe is jutna belőle. “Ez a módszer eredményre vezetett a patkányok által ugyancsak ellepett Giannutri szigetén is, miközben a többi állatra, növényre nem veszélyes” – nyilatkozta a sajtónak Franca Zanichelli, a toszkánai tengeri természeti park igazgatója.

Más véleményen vannak az állat- és természetvédők, akik attól tartanak, hogy a nagy mennyiségű méreg bekerül a tengerbe és az élelemláncba is. Ezért azt javasolják, hogy a repülőkkel inkább szállítsák el az összefogott patkányokat. Montecristót évente háromezer turista keresi fel. A szigeten egyedül egy parkőr él a családjával.

A szigetről kevesen tudják, hogy 1896-ban ide utazott nászútra a leendő III. Viktor Emánuel olasz király és hitvese Montenegrói Elena. Ugyancsak Montecristo lett volna eredetileg Agatha Christie Tíz kicsi indián című regényének helyszíne. Montecristo grófja évtizedek óta hálás szerep filmen: olyan nagy színészek alakították az ártatlanul elítélt, bosszúállóvá váló férfit, mint Louis Jourdan, Jean Marais, Richard Chamberlain vagy Gérard Depardieu. Olaszországban a 60-as években készítettek egy tv-sorozatot, amelyben a címszerepet Andrea Giordana játszotta. -MTI/AMH-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*