Martin Luther King day

1929. január 15-én született Atlantában Martin Luther King, Nobel-békedíjas feketebőrű lelkész, polgárjogi harcos. A fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetéséért küzdött.

Gondolkodásmódjára nagy hatással voltMahátma Gandhi, ezért King mindig az erőszakmentességet hirdette, olykor polgári engedetlenséggel vegyítve.  Intelligenciájával hamar kitűnt kortársai közül, és tizenöt évesen már a Morehouse Főiskolára járt. Szociológiából szerezett diplomát. Majd apja hatására a lelkészi hivatást választotta, ezért a Crozer Theological Seminaryn folytatta tanulmányait. 1955-ben a Bostoni Egyetemen doktorált.

Már egy éve az alabamai Montgomeryben szolgált lelkészként, amikor Claudette Colvint, pár hónappal később pedig Rosa Parksot tartóztatták le a szegregációs törvények megsértése miatt. Ugyanis nem voltak hajlandóak átadni a helyüket a fehéreknek a buszon. A Nők Politikai Tanácsa polgárjogi mozgalom villámgyorsan megszervezte Montgomeryben a buszbojkottot, majd létrehozták a Montgomery Haladás Egyesületet, melynek vezetőjévé Martin Luther Kinget választották.

Martin Luther King

A bojkott egészen egyedülálló, erőszakmentes figyelemfelhívás volt. A feketék 385 napig nem vették igénybe a fehérek által üzemeltetett buszokat. Inkább gyalogoltak, vagy taxiba ültek, ami tulajdonképpen ugyanannyiba került, mintha buszjegyet váltottak volna. A helyi közlekedési társaság igen komoly bevételtől esett el, ezért mondhatni jobb belátásra térve eltörölték a faji elkülönítésről szóló törvényt.

A bojkott váratlan és nagy sikere után egyszerűen nem lehetett annyiban hagyni a feketék jogainak sárba tiprását. A polgárjogi mozgalom megerősödött. King a Déli Keresztény Vezetők Konferenciája nevű egyházi és polgári szervezeteket magába tömörítő erőszakmentes ellenállási mozgalommal további sikereket ért el.

Némiképp ironikus, hogy Robert F. Kennedy a kommunista szervezetek befolyásának növekedésétől tartva rendelte el 1963-ban King telefonbeszélgetéseinek lehallgatását, és nem a feketék mozgalma miatt fájt a feje.

1963. augusztus 28-a nevezetes napja a fekete – azóta afroamerikainak nevezett – polgárjogi mozgalomnak. A Washingtoni Menetelés több egyesület, szakszervezet támogatásával hatalmas figyelemfelhívó erővel vált a szabadságjogok egyik szimbólumává. A felvonulás célja az volt, hogy kíméletlenül szembesítsék a szövetségi kormányt azzal, mennyire tehetetlenek a faji megkülönböztetéssel és az ezzel kapcsolatos erőszakkal szemben a déli államokban. A tüntetésen több mint kétszázezren vettek részt – nem csak feketék. Itt hangzott el Martin Luther King leghíresebb beszéde, melynek címe: Van egy álmom…

Martin Luther King

King végig kitartott amellett, hogy sem erőszakot, sem radikális megmozdulásokat nem szabad alkalmazni céljaik elérése érdekében. Emiatt többen támadni kezdték, megalkuvónak titulálták, és erőtlennek, hatástalannak tartották a későbbi tiltakozásokat. 1967-ben még több támogatóját vesztette el, miután felszólalt a vietnami háborús részvétel ellen.

1968. április 4-én Memphisben egy motel erkélyén lőtte fejbe James Earl Ray, aki lehetett magányos gyilkos, ahogy hivatalosan gondolják, de az sincs kizárva, hogy valaki felbérelte erre. Rayt végül két hónappal később elfogták, tettéért 99 évi fegyházbüntetést szabtak ki. Martin Luther King szelleme azonban halhatatlan, nem fog rajta semmilyen fegyver. Tiszteletére és rá emlékezve 1986 óta minden év januárjának harmadik hétfőjén tartják a Martin Luther King Napot.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*