Golden Globe 2012

Idén a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat az Utódok kapta. A legjobb rendező Martin Scorsese, a legjobb drámai színész George Clooney, a legjobb színésznő pedig Meryl Streep lett. Angelina Jolie viszont üres kézzel távozott. Íme, az idei díjkiosztó képei.

Ma hajnalban átadták az idei Golden Globe-díjakat. A legjobb filmért járó elismerést A lexander Payne alkotása, az Utódok kapta.A legjobb filmért járó elismerést az öt díjra esélyes, ám végül csaj kettőt díjra váltó családi történet, az Utódok kapta. A családi történetet Alexander Payne rendezte. A mezőnybe befért Tate Taylor mozija, a fekete házvezetőnők sorsát feldolgozó A segítség, Martin Scorsese legújabb alkotása – egyben első 3D-s mozija -, a 30-as évek Párizsában játszódó A leleményes Hugó,de jelölték George Clooney A hatalom árnyékában című politikai drámáját, Bennett Miller baseball és a statisztika kereszteződését bemutató Pénzcsináló-ját, valamint Steven Spielberg legújabb filmjét, a Hadak útján-t, mely egy fiú történetét meséli el, aki annyira imádja lovát, hogy a háborúba is utána megy.

George Clooney idén a legjobb férfi színésznek járó Golden Globe-ot is bezsebelte. Az októberben év színésze díjjal kitüntetett Clooney családjáért küzdő apát játszik az Utódok című filmben, melyért az elismerést is kapta.

Az esélyesek között volt az egykori FBI-igazgatót megformáló Leonardo DiCaprió (J. Edgar), a Velencei Filmfesztiválon legjobb színésznek választott, többek között a Becstelen Brigantykból is ismert Michael Fassbender, aki a Shame-ben egy szexőrült férfit kelt életre. Ryan Goslingot a január végén magyar mozikba kerülő politikai thrillerben, A hatalom árnyékában nyújtott alakításáért jelölték, és az ötösbe befért a baseballsztár helyett edzőként villantó Brad Pitt is – az igaz történeten alapuló Pénzcsináló főszerepéért.

A legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-ot a volt brit miniszterelnököt, Margaret Thatchert alakító Meryl Streep kapta A Vaslady című életrajzi film címszerepéért. Streepnek egyébként ez a nyolcadik Arany Glóbusza, ezzel, és persze a 25 jelöléssel ő tartja a rekordot. Esélyes volt még díjra a komornyikként munkát vállaló ír nőt megszemélyesítő Glenn Close (Albert Nobbs), a fekete házvezetőnők életéről, félelmeiről valló Viola Davis (A segítség), a Millenium-trilógia agyontetovált heckerlányát alakító Rooney Mara (A tetovált lány), és a problémás tinédzser fiú anyját játszó Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről).

A legjobb rendezőnek járó Arany Glóbuszt Martin Scorsese kapta A leleményes Hugócímű filmjéért. A díjért versenyben voltWoody Allen az Éjfélkor Párizsban, George Clooney A hatalom árnyékában, Michel Hazanavicius pedig a The Artistcímű, Hollywoodban játszódó fekete-fehér alkotással, ami idén a legtöbb, összesen hat jelölést kapta. Alexander Payne azUtódokkal jutott be a mezőnybe.

A legjobb férfi mellékszereplő Christopher Plummer (Kezdők), a legjobb női mellékszereplő pedig Octavia Spencer lett. Utóbbi A Segítségcímű filmben nyújtott alakításáért vehette át a díjat.

A legjobb forgatókönyvért járó szobrot Woody Allen kapta az Éjfélkor Párizsban-ért. Az Arany Glóbuszról lecsúszott Michel Hazanavicius a The Artist, Nat Faxon, Alexander Payne és Jim Rash az Utódok, George Clooney, Grant Heslov és Beau Willimon A hatalom árnyékában, és Stan Chervin, Aaron Sorkin, Steven Zaillian a Pénzcsináló forgatókönyvével.

A legjobb vígjáték kategóriájában a The Artist nyert, kiütve a 27 éves rákbeteg fiúról szóló Fifti-fiftit, a Koszorúslányok-at, mely sokak szerint a legénybúcsús filmek után végre a nőknek is kedvez. Jelölték még a Marylin Monroe életéből készült My Week with Marilyn, valamint Woody AllenÉjfélkor Párizsban című alkotását.

Vígjáték kategóriában a legjobb színésznőnek járó elismerést a Monroe-t megtestesítő Michelle Williams kapta a My Week with Marilyn-ben nyújtott alakításáért. A díjra esélyes volt Kristen Wiig, a Koszorúslányokból, az Az öldöklés istene című filmből pedig két Oscar-díjas színésznőt is jelöltek: Kate Winsletet és Jodie Fostert. Charlize Theron a Pszichoszingliben nyújtott alakításával került a legjobb öt közé.

A legjobb színésznek járó elismerést – vígjáték kategóriában – a The Artist főszerepéért Jean Dujardin kapta, maga mögé utasítva a Fifti-fifti-ben szereplő Joseph Gordon-Levittet, az Éjfélkor Párizsban című filmből a regényét egy időkapunak köszönhetően Gertrude Steinnel átolvastató fiatal regényírót alakító Owen Wilsont, valamint A guardista Brendan Gleesonját és az Őrült, dilis, szerelem férfi főszereplőjét, Ryan Goslingot.

A legjobb televíziós sorozat a Homeland lett. A nyolc év után iraki fogságból hazatérő amerikai katona, Nick Brody beilleszkedését, és az ellene nyomozó CIA-ügynök ámokfutását feldolgozó széria első része múlt hónapban ért véget Amerikában. A CIA-ügynököt alakító – többek között aRómeó és Júliából is ismerős – Claire Danes lett a legjobb színésznő a televíziós sorozat kategóriában, míg a férfi színészek közül Kelsey Grammer kapta az Arany Glóbuszt a Boss című sorozatban nyújtott szerepéért.

Kate Winsletet két kategóriában jelölték, és az egyikben el is vitte a szobrot: ő lett a legjobb színésznő a tévés sorozatok és tévéfilmek kategóriában, a Mildred Pierce-ben nyújtott szerepéért. A legjobb férfi színésznek járó díjat Idris Elba (Luther) kapta. A legjobb tévéfilm és sorozat kategóriában a Downtown Abbeylett a befutó.

Televíziós musical és komédiasorozatok kategóriában a legjobb színésznek járó díjat a Jóbarátokkal befutó Matt Leblanc-nak ítélték (Sikersorozat), a legjobb színésznő pedig Laura Dern lett (Megvilágosultam). Ebben a kategóriában aModern család kapta a Golden Globe-ot.

Az idegennyelvű filmek versenye Angelina Jolie A vér és méz földjén és Pedro Almodóvar A bőr, amelyben élek című drámája miatt volt igazán izgalmas idén. A díjat végül egy iráni film, a Nader és Simin – Egy elválás története vitte el, az első filmjét rendező Angelina Jolie pedig – noha saját bevallása szerint majd’ beleszakadt a munkába -, üres kézzel távozott. A kategória jelöltjei között volt egy belga film, aSrác a biciklivel és egy kínai, a Jin líng shí san chai.

Az animációs filmek közül Steven Spielberg Tintin kalandjai című filmje lett a befutó. Az esélyesek között volt egy folytatás, a Verdák 2, egy Shrek-mellékvágány, a Csizmás, a kandúr, de a Ringo és a Karácsony Artúr is a legjobb gyerekeknek és meseszerető felnőtteknek szóló mozik között szerepelt.

A legeredetibb filmzenéért járó díjat a The Artist zeneszerzője, Ludovic Bource kapta. A legjobb eredeti dal a Masterpiece lett, ami Madonna filmjében – a VIII. Edward brit uralkodó és az elvált Wallis Simpson szerelmét feldolgozó – W.E.-ben hangzik el, és Madonna, Julie Frost, valamint Jimmy Harry közös munkájának eredménye.

A 69. Golden Globe-díjátadón a Cecil B. DeMille Életmű-díjat Morgan Freeman vehette át.

Érdekességek a Golden Globe-ról

Filmes berkekben a Golden Globe-díjátadó nemcsak az “Oscar előszobájának” tartott elismerés szertartásos kiosztása – és egyben a nagy testvért megelőző főpróba -, hanem intim hangulatú, a résztvevők szerint kevésbé feszengős és sokkal hangulatosabb szakmai esemény, mint az Oscar-ceremónia. Nem véletlen, hogy ma már világszerte 250 millióan nézik az élő televíziós közvetítést – olvasható az esemény hivatalos oldalán.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*