Egy igazi amerikai sikertörténet

Egy igazi sikertörténet, ami Amerikában bontakozott ki. Az Erno Laszlo Blue-termékek méltán népszerűek.Az Erno Laszlo kozmetikumok igen magas kategóriát képviselnek, nem véletlenül használja Madonna is a márkát, de rajongója volt Marylin Monroe és Jackie Kennedy is. 

Bár ma már amerikai bázisú a cég, megalkotója egy magyar bőrgyógyász doktor, László Ernő a világ egyik legismertebb bőrgyógyász- kozmetológusa volt, aki először ismerte fel az arctisztítás fontosságát. Kollégái szerint hetvenéves korában is csak ötvennek látszott, hála saját készítményeinek. Az árban sem éppen alacsony kategóriás termékek csak pár éve kaphatók itthon is.

A termékcsalád különlegessége, hogy az Erno Laszlo kutatócsoportjának sikerült elsőként és a világon egyedülálló módon az algában található több mint hetvenféle tápanyagot kinyerni és beépíteni a termékekbe, méghozzá úgy, hogy azok mindegyike fel is tud szívódni, és képes kifejteni jótékony hatását.

Sima és ránctalan szemkörnyék
Legújabb termékük egy szemkörnyék-feszesítő szérum. A fiatalság elixírjét jelenti a rugalmasságát és feszességét vesztett bőr számára. Hatékony szállítórendszerrel juttatja el a kulcsfontosságú tápláló hatóanyagokat a bőr sejtjeihez, táplálva a bőr mikrokörnyezetét és az új kollagén termelődését. A bőr így feszesebbé, simábbá, rugalmasabbá és egészségesebbé válik.

De ki is volt ez kivételes tudású ember, akit a „Szépség Angyalaként” emlegetnek?  Ernő László szárnyaló szakmai karrierjét 1920-ban, két ismert személy kezelésével alapozta meg. Egyikük a Habsburg család egyik hölgytagja, Stefánia hercegnő volt, akinek aknés arcbőre annyira súlyos állapotú volt, hogy külseje komoly pszichés problémákat okozott számára. László kidolgozott számára egy olyan készítményt, mellyel eredményesen tudta gyógyítani a bőrproblémát. Második híres betege korának ismert színésznője, Gombaszögi Frida volt, akinek arcát lövedék sebesítette meg, mély vágásokat ejtve bőrén. László őt is sikeresen tudta kezelni, így a színésznő visszatérhetett a szerepléshez. A hónapokig tartó kezelés folyamán ismerte meg feleségét, Frida testvérét, Gombaszögi Irén színésznőt. Irén otthagyta a színpadot, hogy férje mellett dolgozzon.

1927-ben Budapesten, a Szervita téren nyitotta meg első, Tudományos Kozmetológiai Intézetét, melyben a magyar, és hamarosan egész Európa társadalmainak felső köreiből származó betegeit kezelték. László a hozzá írásban forduló nők leveleit is megválaszolta, részletes leírást kérve tőlük bőrük állapotáról ahhoz, hogy diagnózist tudjon felállítani, és javaslatot adjon a kezelésükre. Később ezt az információt használta fel a híres „Invisible Consultation”, a „László Ernő kérdőív” kifejlesztésére, mely pontos besorolást ad a bőrtípusokra.
1937-ben látogatást tett Hollywoodba, ahol a Warner Brothers ajánlatot tett számára, hogy szakmai vezetője legyen make-up részlegüknek. László végül elutasította az ajánlatot, de útja során számos hírességgel találkozott, és jó szakmai kapcsolatokat épített ki.

1939-ben az ország háborús készülődése miatt László az emigrálás mellett döntött, és New Yorkba költözött. Még abban az évben megnyitotta intézetét Manhattanben a Fifth Avenue 677. egyik emeletén. Az intézet megnyitásáról a New York Herald Tribune tudósított 1939. november 3-n. Gyenge angoltudása veszélyeztette pályafutását, mivel – bár az egyik legnevesebb nyelvtanár segítségét vette igénybe, soha nem tudta magasabb szinten elsajátítani a nyelvet – nem tudta letenni az American Medical Association akkreditációs vizsgáját. Végül lemondott az orvosi engedély megszerzéséről. Az Egyesült Államok állampolgárságát László 1945-ben kapta meg.
1951-ben vendégei győzködésének hatására megengedte, hogy – szigorú feltételeket támasztva – termékeit árusítsák, egy 30 zárt, tagú hálózatban. Csak akkor vásárolhatott valaki (női vásárló) a termékekből, ha egy másik tag hozta magával, és részt vett bőranalízison valamint egy konzultáción. 1954. februárjában a tagság létszámát befagyasztották 25000-es létszámnál.

1966-ban László ismét belépett a kiskereskedelmi piacra, a Chesebrough-Ponds-szal együttműködésben, melyben megbízható partnert talált, és mely cég később felvásárolta az Erno Laszlo Institute-ot. László a vállalat eladásáig megtartotta magának a kutatást és fejlesztést, két legkedvesebb területét.
1967-ben László felesége, Irén elhunyt. Fájdalmát munkával, és a kontinensek közötti repülőutakkal enyhítette. Egyik ilyen útja során ismerte meg második feleségét, Sibille Schulzot, aki addig nem hallott sem róla, sem munkásságáról, és 1970-ben Svájcban, Lugano közelében tartott csendes szertartáson kötöttek házasságot. Miután eladta vállalatát a Chesebrough-Ponds-nak, teljesen visszavonult, és feleségével töltötte idejét.

Dr. László Ernő szívrohamban hunyt el 1973-ban, Svájcban.
Vállalatát 1995-ben felvásárolta az Elizabeth Arden cég, a Mana Products, melynek alapítója, Nikos Mouyiaris korábban Lászlónál dolgozott vegyészként. 2002. óta az Erno Laszlo a Cradle Holdings része.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*