Börtönbe került nyolc amish férfi Kentucky-ban

Az amish vallás tiltja az élénk színek használatát, épp ezért nem tesznek fényvisszaverő háromszöget lovas bricskájukra. De még a börtönben sem hajlandók narancssárga formaruhát viselni. Az élénk színek elutasítása, nevezetesen lovas kocsik “macskaszemeinek” hiánya miatt kerülhet ismét börtönbe 8 – amish – férfi az Egyesült Államokban.

A férrfiak valamennyien Kentucky állam egyik amis közösségéhez tartoznak, amely nem hajlandó élni a modern kor technikai vívmányaival, sem áramot nem használ, sem motor hajtotta járművet. “Lóhajtású” bricskákkal közlekedik, amelyekre kötelező a gépkocsik hátsó lámpáját helyettesítő, fényvisszaverő háromszög. Csakhogy az amishok vallása tiltja az élénk színek használatát, ezért ők eleve be sem szerzik a háromszögeket.


A rendőrség még tavaly nyáron egy közúti ellenőrzésen a hiány miatt megbírságolta őket, amit viszont nem voltak hajlandók kifizetni vallásuk “színtelen” előírására hivatkozva. A rendőrség feljelentést tett, a bíróság pedig börtönre ítélte a 8 férfit, 3 és 10 nap közötti időtartamokra, amelyet szeptemberben le is töltöttek.


A börtönben is akadt azonban színgond, mivel a rabok ruhája narancssárga. A fegyintézet végül tapintatosan sötét ruhát adott nekik, és mindannyiukat egy nagy közös cellában “szállásolta el”.
A börtön sem bírta azonban jobb belátásra bírni a 8 férfit – akik mindegyike az Old Order of Swartzentruber nevű csoporthoz tartozik, amely a legkonzervatívabb hagyományaiban -, és újabb börtön vár rájuk. (Más amish gyülekezetek rugalmasabbak, és hajlandók kitenni a háromszöget.) Nem kizárt, hogy a polémia végül “beszürkül”. Felmerült ugyanis, hogy narancssárga helyett szürke fényvisszaverőket is elfogadjon a közlekedésrendészet. Tíz éve tudományosan is vizsgálták, hogy van-e különbség a két szín baleset-megelőzési hatásfoka között és arra jutottak, hogy nincs.

Az amish lovaskocsik és autók karambolja gyakran halálos kimenetelű. Tavaly novemberben – tehát két hónappal az első bebörtönzés után – egy tizenéves amis “kivilágítatlan”, pontosabban fényvisszaverő háromszöget nélkülöző bricskájába száguldott bele egy autós, a fiatal meghalt a balesetben. Több másik halálos közlekedési baleset is történt tavaly Kentuckyban, de azokban nem tudni, hogy szintén szerepet játszott-e a háromszög hiánya – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*