A mentőalakulatok folyamatosan kutatnak a túlélők után

A mentőalakulatok folyamatosan kutatnak a túlélők után. A Costa Concordia körüli vízben a búvárok nem találtak senkit, ezért félő, hogy többen is a hajó kabinjaiban rekedtek.

Egy magyart még mindig nem találnak a tegnap zátonyra futott olasz luxushajón. A Costa Concordia több mint 4200 emberrel a fedélzetén felborult. Az eddigi információk szerint 11 magyar volt a hajón. Négyen a személyzet tagjai. A balesetben hárman meghaltak, 17 embert még keresnek. Egy kivétellel minden magyarral tudott beszélni a római magyar konzulátus. Mindannyian jól vannak.

Tegnap tíz emberrel sikerült már kapcsolatba lépni, úgyhogy jelenleg egy olyan magyar van, akiről a szerencsétlenség óta nincsen hír – mondta a Híradónak Kovács Petra római magyar konzul. – Kapcsolatban vagyunk az olasz hatóságokkal, és nemsokára kapunk tőlük egy visszahívást, hogy azon a frissített listán, mely a megmenekült utasok neveit tartalmazza, szerepel-e a még keresett magyar állampolgár.

A hatóságok beszámolója szerint közben egy harmadik túlélőre is bukkantak az oldalára fordult hajón. A mentőszolgálat emberei beszéltek vele, egy olaszról van szó, aki a személyzet tagja. Egyelőre nem mentették ki, feltehetően eltörött a lába. Az olasz tűzoltók vasárnapra virradóra két túlélőt – egy férfit és egy nőt – találtak az óceánjáró egyik kabinjában. A dél-koreai házaspár nászútját töltötte az olasz luxushajón. Vincenzo Bennardo tűzoltóparancsnok szerint a tűzoltók kabinról kabinra járták a hajót túlélők után kutatva, amikor meghallották a koreai utasok kiáltozását. A házaspár egy napot töltött a kajütban, s nem esett baja.

Közben a hajó kapitányát letartóztatták, mert a hatóságok szerint túl közel vitte az óceánjárót Giglio szigetéhez. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével vádolja a kapitányt, akit felelősségre vonás fenyeget azért is, mert túl korán hagyta el hajót.

Azt is a kapitány terhére róják, hogy elhagyta a hajó fedélzetét, még mielőtt minden utast kimenekítettek volna. A CNN hírtelevízió szerint a hatóságok azt is vizsgálják, hogy a baleset idején a hajó miért nem adott le vészjelzéseket.

A kihallgatás előtt Schettino azt állította, hogy a hajó egy olyan, a tengerfenékből kiálló sziklás kiszögellésbe ütközött, amely nincs feltüntetve a navigációs térképeken. A térkép szerint “elegendő víznek kellett volna lennie alattunk” – mondta Schettino. Gianni Oronato, a luxushajót üzemeltető társaság vezérigazgatója újságírók kérdéseire válaszolva tagadta, hogy a Costa Concordia letért volna szokásos útjáról. A baleset idején hajó fedélzetén mintegy 3200 utas és 1023 fős legénység tartózkodott. -hirado.hu-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*