Olasz hajókatasztrófa

Sziklának ütközött, majd felborult péntek éjszaka egy olasz óceánjáró luxushajó, amelynek fedélzetén több mint négyezer ember, köztük tizenegy magyar utazott. A hajó kapitányát őrizetbe vették. A balesetben legalább hárman meghaltak, és mintegy negyven embert még keresnek.

A hajón a legújabb adatok szerint tizenegy magyar volt. Közülük tízen már biztonságban vannak, egy magyarról viszont egyelőre nincs hír – tudta meg a hirado.hu Érszegi Márk római megbízott konzultól. A diplomata azt mondta: elküldték a magyarok névlistáját az olasz polgári védelmi hatóságnak, és azt kérték, ellenőrizzék valamennyi magyar hollétét, különös tekintettel arra, akiről eddig nincs hír. Érszegi Márk hozzátette: ő a hajón dolgoztot, és bíznak abban, hogy csak elszakadt társaitól. A többieket szállodában helyezték el.

Őrizetbe vették a kapitányt

Az Ansa olasz hírügynökség beszámolja szerint Grossetto város ügyészségén több órán keresztül hallgatták ki Francesco Schettinót, a Costa Concordia nevű óceánjáró kapitányát, ezt követően pedig őrizetbe vették.

A Costa Concordia éjfél előtt két órával feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél. A hírek szerint miután a hajó dőlni kezdett, sokan rémületükben a tengerbe vetették magukat. Mintegy negyvenen sebesültek meg, közülük ketten súlyosan. A halottak közül ketten francia turisták, a harmadik a hajó személyzetének egyik perui tagja. A parti őrség egy neve elhallgatását kérő tisztje elmondta, hogy a 290 méter hosszú hajótesten 50 méter hosszú lék keletkezett, amelyen keresztül víz ömlött be. A hajóról készített felvételeken látszik, hogy a hajó teljesen az oldalára dőlt. Szakértők szerint azonban nem kell attól tartani, hogy elsüllyed.

Egyes utasok arról számoltak be, hogy pánik tört ki a fedélzeten, miután a hajó megdőlt. Egy nő azt mondta, hogy “titanicos” jelenetek zajlottak le a fedélzeten, a megrémült utasok egymást taposták. Egy utas arra panaszkodott, hogy egyetlen mentési gyakorlatot sem tartottak azóta, hogy ő január 8-án egy franciaországi kikötőben felszállt a hajóra. Melissa Goduti amerikai állampolgár elmondta, hogy a gyakorlatot szombat délutánra vette tervbe a személyzet, egyes utasok pedig – még a baleset előtt – azzal viccelődtek, hogy “mi lenne, ha ma történne valami”. Egy másik utas, a francia Ophélie Gondelle arra panaszkodott, hogy senki sem számolta meg őket, sem akkor, amikor felvetették velük a mentőmellényt, sem akkor, amikor végül kiértek a szárazföldre.

Francesco Paolillo, a parti őrség parancsnoka elmondta, hogy mintegy ötven embert helikopterrel mentettek ki a hajóról, mikor a Costa Concordia már annyira megdőlt, hogy nem tudták leereszteni a mentőcsónakokat. Az olasz parti őrség egyik illetékese szerint elképzelhető, hogy a luxushajó belsejében rekedt az a mintegy 70 ember, akiket a hatóságok még mindig eltűntként tartanak nyilván. Cosimo Nicastro kapitány szombat délután elmondta: nincs ugyan olyan meggyőző bizonyítékuk, hogy bárki is lenne a Costa Concordia belsejében, de mivel a környező tengerszakaszt tüzetesen átvizsgálták, ezt a lehetőséget sem lehet kizárni. Hozzátette: a búvárok a luxushajó vízzel elárasztott részeiben kutatnak.

A baleset oka továbbra is ismeretlen

A Costa-cég egyik vezetője, Gianni Onorato szombaton elmondta: a kapitány a megszokott útvonalon vezette a hajót, ugyanazon, amelyet egy évben 52-szer megtesz. Hozzátette, a kapitány régóta, 11 éve dolgozik a Costánál. Szerinte egyetlen biztos dolog van: a Costa Concordia egy sziklának ütközött, és utána a hajó kiürítését megnehezítette a gyors megdőlés. Francesco Schettino, a hajó kapitánya azt nyilatkozta: ott, ahol voltak, a tengerészeti térkép szerint a vízmélységnek elegendőnek kellett volna lennie a biztos hajózáshoz.

A baleset oka továbbra is ismeretlen. A kutatóalakulatok vasárnap megpróbálják kihozni a hajó “feketedobozait”, amelyek alapján kideríthető majd a pontos útvonal. Állítólag a hajó kapitánya a baleset után szándékosan vitte a hajót a közeli sziget partjai felé, hogy a sekélyebb vizekre érve könnyebb legyen az utasok kimenekítése. Egy francia utas, egy tapasztalt vitorlázó viszont azt nyilatkozta: a Costa Concordia eleve túl közel haladt a parthoz, mindössze másfél kilométerre voltak attól az ütközés pillanatában.

A hajó fedélzetén mintegy 3200 utas és 1023 fős legénység tartózkodott. Az utasok mintegy egyharmada olasz, de rajtuk kívül nagyon sok német és francia turista is volt. A hat éve épült Costa Concordia 290 méter hosszú, több mint százezer tonna vízkiszorítású, 14 emeletes óceánjáró luxushajó. Négy úszómedence, egy sportpálya, öt étterem, egy háromszintes színház és számos szórakozóhely található a fedélzetén.-hirado.hu-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*