Mégis Magyarországon csapódhat be a műhold?

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy vasárnap magyar idő szerint 14 óra 12 perckor éri el a Földet az orosz Phobos-Grunt űrszonda, de a becsapódás helye egyelőre ismeretlen.

Bakondi György elmondta, hogy Oroszország budapesti nagykövetsége szombaton jegyzéket adott át az OKF-nek, amelyben tájékoztatott a műhold visszatéréséről. Hozzátette, hogy a becsapódás pontos helyét továbbra sem tudták megmondani. Tájékoztatása szerint az éjszakai, illetve a vasárnap kora délelőtti órákban állnak majd rendelkezésükre a végleges adatok, azután, ha szükséges, meg tudják tenni a lakosság védelme érdekében fontos intézkedéseket.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma az EU tagállamok rendelkezésére bocsátotta legújabb számítási eredményeit a Phobos-Grunt űrszonda becsapódásának előrejelzéséről, az orosz Rosszkozmosz Űrügynökség pedig megerősítette, hogy megfelelő időben értesítést ad az űrszonda maradványainak pontos becsapódási helyéről és idejéről – adta hírül honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A műhold becsapódásáig mind az Európai Unió, mind a Rosszkozmosz szakemberei naponta újraértékelik a lehetséges becsapódás helyszínét és időpontját – fogalmaznak. A BM OKF folyamatosan figyelemmel kíséri a Phobos-Grunt űrszonda földre történő visszatérését, és amennyiben az szükséges, a médiaszolgáltatókon keresztül értesíti Magyarország lakosságát – közölték.

A  Roszkoszmosz korábban azt közölte, a Phobos-Grunt űrszonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak be a tengerbe Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa, eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.Az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól sem tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.-hirado.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*