Maribor a kulturális főváros

A korábbi évek látogatottságához képest 20-30 százalékos növekedést, vagyis akár 100 ezer új vendéget is hozhat az idén a maribori vendégforgalom a szombat este hivatalosan is megnyíló Európa Kulturális Fővárosa (EKF) év rendezvényeinek köszönhetően – közölte a programsorozat főigazgatója szombaton az MTI-vel.

Suzana Zilic Fiser a Maribor 2012 rendezvényeinek sajtóközpontjában elmondta: már az elmúlt évben is 12 százalékkal nőtt a városba látogató turisták száma, de a 310 ezres vendégszámot az idén 20-30 százalékkal, vagyis akár 100 ezerrel is növelhetik a kulturális évadnak köszönhetően.
A város a megnyitó napjára készen állt a fogadásukra, Maribor költségvetési támogatásából és a szlovén kulturális minisztérium finanszírozásában például új bábszínház épült, és átépítették a szombati esti nyitórendezvénynek helyet adó Leon Stukelj teret. Az EKF rendezvényeire – amelyek a második legnagyobb, mintegy 120 ezres szlovén városon kívül hat partnertelepülésen is zajlanak – összesen 21,5 millió eurót költenek. Ebből konkrétan a rendezvényekre 16 millió eurót fordítanak, a fennmaradó összeg reklámra, kommunikációra, marketingre és hasonló költségekre megy – részletezte az évad főigazgatója.


Maribor utcái valóban mindenütt a kulturális évad plakátjaival, rendezvényeinek reklámjaival vannak tele. Az igazi látványosság azonban leginkább esténként mutatkozik meg, miután a város több pontján is irodalmi fényjeleket helyeztek el – Maribor legismertebb írójának, Drago Jancarnak a munkái nyomán -, és az egykori történelmi városfalat is fénnyel “építették” újjá.
A szombat esti nyitórendezvényt megelőző délelőtti sajtótájékoztatón Mitja Cander programigazgató szólt arról, hogy mintegy négyszáz kulturális rendezvény várja az év során a szlovén városba és környező partnereihez látogató vendégeket. Hangsúlyozta, hogy Európában Szlovénia az elmúlt húsz év történelmének nyertesei közé tartozik, Maribor, az egykori iparváros pedig új identitásának kereséséhez a kultúrát is kitörési lehetőségnek tartja, akárcsak az oktatást, a tudományt és a turizmust.
A tájékoztatón Janez Ujcic, a város polgármester-helyettese úgy fogalmazott, hogy egyfajta olimpia kezdődik most Mariborban, a kultúra olimpiája. Európának amúgy is büszkén mutatja meg magát a város, ahol a tudomány, a kultúra és az ipartörténet több jeles személyisége is élt és dolgozott, a feltaláló Nikola Teslától az első szlovén űrhajósig.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*