Az Atlanti-óceánba csapódik be az orosz szonda

Egy orosz űrkutatási forrás szerint az Atlanti-óceánba csapódnak be vasárnap a Phobosz-Grunt szonda törmelékei.Az Atlanti-, és nem az Indiai-óceánba csapódnak majd be vasárnap a Marsra indított, de meghibásodott Phobos-Grunt űrszonda darabjai – közölte egy orosz űrkutatási forrás, módosítva a korábbi előrejelzéseket.

“A Phobosz-Grunt Argentína felett elrepülve hatol majd be a légkörbe. Darabjai az Atlanti-óceánba fognak becsapódni” – mondta az Interfax hírügynökség által idézett forrás, aki szerint ez moszkvai idő szerint vasárnap este 20 óra körül (GMT 16:00) fog bekövetkezni. Annak jeleként, milyen nehéz előre meghatározni a becsapódás helyét, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal csütörtökön még azt közölte, hogy az űrszonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak majd be az Indiai-óceánba Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.

A Phobosz-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe. Az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól sem tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*