Leállhat a kőolajkitermelés Nigériában

A nigériai kőolajipari dolgozók legnagyobb szakszervezete is csatlakozik az országos sztrájkhoz, ha a kormány nem állítja vissza az üzemanyagárak január elsején beszüntetett állami támogatását.

A mintegy 20 ezer dolgozót tömörítő PENGASSAN szakszervezet bejelentette, hogy vasárnap leállítják a nyugat-afrikai ország legnagyobb bevételi forrását, a nemzeti jövedelem 80 százalékát adó kőolaj kitermelését, ha a kormány addig nem vonja vissza döntését. A húsz éve fennálló szubvenciók váratlan felszámolásának a következtében a benzinárak több mint a duplájára – a literenkénti 65 nairáról legalább 150 nairára (0,93 dollár) – szöktek fel Nigériában.

Sztrájk, és káosz az utcákon

A benzinár drágulása miatt négy napja sztrájk bénítja meg az ország életét és naponta tízezrek tüntetnek a városokban a kormány ellen. Az utcai zavargásoknak, a rendőrség és a tüntetők összecsapásainak legalább 12 halálos áldozata is van már.
A kikötők nem fogadják a teherhajókat, számos konténerhajó vesztegel a partok előtt, és a légi forgalom is megsínyli a tiltakozó mozgalmat, a légitársaságok számos nemzetközi járatot töröltek. A nyitva tartó üzleteket az a veszély fenyegeti, hogy megrohanják a szakszervezeti aktivisták, akik előre figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy mindent szétosztanak, amit a sztrájktörő boltokban találnak.

Goodluck-nak nem lesz szerencséje

Jonathan Goodluck elnök eddig nem adta jelét annak, hogy engedni készülne. A korábbi kormányok rendszerint meghátráltak benzinár-támogatás csökkentésének kérdésében a sztrájkolók nyomására.
Afrika legnépesebb – 160 milliós – állama egyben a kontinens legnagyobb kőolaj-kitermelője napi 2,4 millió hordóval, a szűkös kőolajfinomító-kapacitása és a meglévő létesítmények elhanyagoltsága miatt mégis benzinimportra szorul.

Dollármilliárdokról van szó

Szakértők szerint az üzemanyagok szubvenciói a gazdagoknak kedveztek a kevesebb mint napi 2 dollárból élő szegény többség rovására, táplálták a korrupciót és közpénzek dollármilliárdjait szívták át a benzinimportőrök kartelljához. A szubvenciók tették ki a költségvetés kiadási oldalának legnagyobb tételét (25 százalék), a kormány évi hat-nyolc milliárd dollár megtakarítást remél megszüntetésüktől.

A benzinárak emelkedése tovább fokozta a felekezeti ellentétek miatt amúgy is kiélezett feszültséget a nyugat-afrikai országban, ahol muzulmán szélsőségesek keresztények ellen elkövetett terrortámadásai karácsony táján több tucat emberéletet szedtek. Az ország déli részén a népesség zömében keresztény, az északi részen pedig muzulmán.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*