6 ezer embert bocsátanak el a közszférából

A közszféra több mint 6 ezer dolgozójától válik meg egy szerdai határozata alapján a kormány. A kormány az idei államháztartási hiánycél elérésével és a hatékonyabban működő állam kialakításával indokolja a döntést. A legtöbb dolgozót, több mint 2300-at a kormányhivataloktól kell elküldeni.

Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében. A létszámleépítésről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. A legtöbb embert a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó szervezetekből küldik el. Itt több mint 2800 embert bocsát el a kormány, főként a fővárosi és a megyei kormányhivatalok munkatársaitól válnak meg. Számos minisztériumnak, kutatóintézetnek, hatóságnak, de még az adóhivatalnak is csökkentenie kell a dolgozói létszámát.

A Miniszterelnökségről 19, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és intézményeitől 742, a Belügyminisztériumtól 200, a nemzetgazdasági tárcától és intézményeitől pedig 350 embernek kell távoznia. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és intézményei 903 dolgozótól válnak meg. A fejlesztési minisztériumból és a hozzá tartozó hivataloktól 393 embert bocsátanak el. A Külügyminisztérium annyi kedvezményt kapott, hogy a létszámcsökkentés 50 százalékát jövő januárra halaszthatja, összesen 279 dolgozót kell elbocsátania.

A döntés a tárcák közül egyedül a Honvédelmi Minisztériumot nem érinti. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal létszáma 577-tel, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségé 39-cel csökken. A Központi Statisztikai Hivataltól 70, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól és szerveitől 162, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól pedig 159 embert küldenek el.

Az elbocsátások az első félévben várhatók. A kormány határozatában az is szerepel, hogy az elbocsátottak támogatása érdekében egy Karrier Híd Programot indítanak el.-OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*