Újságírót börtönöztek be Fehéroroszországban

A “tömegtüntetések rendjének megsértése” miatt börtönbüntetésre ítéltek egy független újságírót Fehéroroszországban – közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nemzetközi szervezet.

Aljakszandr Borozenkót, a lengyelországi székhelyű Belsat műholdas televíziótársaság munkatársát vasárnap vették őrizetbe a fehérorosz biztonsági szolgálat (KGB) minszki központja előtt, néhány perccel azután, hogy ott elkezdett videóra venni egy tüntetést. Az ellenzéki aktivisták bebörtönzése elleni demonstráció mindössze egyszemélyes volt; a hatóságok az egyetlen tiltakozót, egy helyi jogvédő aktivistát, Mikalaj Kovalenkót is előállították.
A Szabad Európa Rádió orosz szolgálatának jelentése szerint a minszki központi kerületi bíróság Borozenkóra 11, Kovalenkóra pedig 15 napos börtönbüntetést szabott ki. A Charter 97 független hírportál úgy értesült, hogy az ítélet kihirdetését követően a Belsat riportere tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett.  “Arra kérjük a belorusz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon Aljakszandr Borozenkót, aki csak a munkáját végezte, tudósított egy eseményről” – jelentette ki Nina Ognianova, a CPJ európai és ázsiai programjának koordinátora. “A villámper, amelyben Borozenkót egy nap elteltével bűnösnek mondták ki és börtönre ítélték, az igazságszolgáltatás megcsúfolása” – tette hozzá.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*