Banánszüret a Nyíregyházi Állatparkban

Paradicsomi hangulat a Nyíregyházi Állatparkban! A látogatók jelenlétében kezdődött el a banánerdő szüretelése a Nyíregyházi Állatparkban.A Zöld Piramisban található Ázsia házban a közel háromezer négyzetméteren termesztett banánok a napokban értek be.

A mintegy 1,5 méteres, mézédes fürtöket az itt lakó vastagbőrűeknek és emberszabásúaknak kínálják a gondozók – mondta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő szerdán az MTI-nek.A gyümölcsöt az orangutánok, míg a hatalmas, 70-80 centiméter széles leveleket az ázsiai elefántok kapják meg. Egy fürtön körülbelül 150 darab banán található.Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, amelyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részük úgynevezett zöldségbanán, nyersen nem fogyasztják, főzelékeket készítenek belőle. A Nyíregyházi Állatparkban a lágy szárú növényből több fajta növekszik. A legnagyobbak a csendes-óceániak – pálmaszerű törzsük magassága meghaladhatja a 16 métert -, de gyümölcsöt termő-, főzelék-, textil-, dísz- és télálló banán is található.

A Délkelet-Ázsiából származó banánt nem hiába nevezte el Carl von Linné svéd természettudós és botanikus Musa paradisiaca-nak – azaz paradicsomi növénynek – , hiszen annak minden része hasznosítható. Fogyasztható termése mellett levelét kunyhók fedésére használják, rostjaiból pedig szövet készül. Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Nagy részük ún. zöldségbanán, nyersen nem fogyasztják, főzelékeket készítenek belőle. A SóstóZoo-ban is több féle banán növekszik, a legnagyobbak a csendes-óceániak, ezek a világ legnagyobb banánjai, magasságuk a 16 métert is meghaladhatja, de mellette gyümölcsöt termő-, főzelék-, textil-, dísz- és télálló banán is megtalálható.-MTI/AMH-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*