Miért haláluk után ismerik el a festőművészeket?

Portrébeszélgetés Maléth J. Zsolt festő és fotóművésszel. Maléth J. Zsolt festőművész nemes célokkal hozta létre az internetes „Alkotó Portált”, mely már több mint tíz éve segíti helyzetbe hozni a művészeket, és így vált a portál „Világ és Európai” központúvá.
Feltett célja az alkotónak, hogy a honlapot olyan intézményi szintre emelje, amely be tud épülni a köztudatba úgy, hogy mindenki ismerje, és támogassa az érdemes művészeket mindamellett, hogy nagy hangsúlyt fektessen a fiatal tehetségek képzésére és a kultúra, e műfajának minél szélesebb rétegekbe való eljuttatására, terjesztésére.  A festőművésszel Tamás István az Amerikai Magyar Hírújság magyarországi szerzője, tudósítója beszélgetett.

– Valóban igaz, hogy csak a haláluk után ismerik el a festőművészeket?

– Ezen a kérdésen már olyannyira meg sem, ütközik senki sem. Szinte nem is értékeli kérdésként a tényt, sem a szakma, sem pedig a kortárs művészek, de gondolom te magad is így vagy ezzel, mint a kérdés feltevője. A kérdésed azonban többszörösen is jogos.  Révész Géza szavai csengnek a fülembe, amikor így fogalmazott: „a tehetségek elhanyagolása a nemzet gazdaságának lelkiismeretlen eltékozlása.”

– Mennyire költséges ma festőművésznek lenni?

– Amíg a művészkellékek ára az egekben van, és egy kis tubus olajfesték ára is több ezer forint, addig hogyan lehetne festményt értékesíteni egy szélesebb réteg számára? Festmény? Óóó az drága… – mondja a gyárban dolgozó munkás, és mondom én is. Megvenné ő, mert szereti a festményeket, de első a kenyér. Ezt magad is beláthatod. Viszont nem kellene tenni valamit? – kérdezz vissza. Valamit tenni kellene, ami felemeli a művészt nyomorából (tisztelet a kivételnek), illetve valamit, ami beviszi a kultúrát és a művészetet az egyszerű emberek otthonaiba is. Jártunk jó pár településen, és sok gyerek még festményt sem látott. Festőművészt munka közben meg pláne nem. Ez viszont már igen csak elgondolkoztató.

– Miért viseled ennyire a szíveden a művészek sorsát, és mi inspirált a portál létrehozására?

– Nos a fentiek tükrében nemes célokkal hoztam létre az Alkotó Portált már több, mint tíz éve. Feltett célom, mint művésznek, hogy a portált olyan intézményi szintre emeljem, amely be tud épülni a köztudatba úgy, hogy mindenki ismerje, és támogassa az érdemes művészeket. Természetesen, mindamellett, hogy nagy hangsúlyt fektessen a fiatal tehetségek képzésére és a kultúra, e műfajának minél szélesebb rétegekbe való eljuttatására is.

– A portál viszont szépül és bővül, hogyan tudod mégis működtetni?

– Igen. Az oldal működése valóban töretlen és továbbra is várja a rendszerhez csatlakozni kívánó művészeket, mint ahogyan a művészetet kedvelő, vásárlókat is. Igaz a csatlakozás a művészek számára nem teljesen költségmentes, de ez érthető is, hiszen – ha figyelembe veszed az üzemeltetési, szállítási, reklám és egyéb költségeket, akkor megérted ezt. A hosszú távú cél természetesen az ingyenesség, és persze a lehetőségek megteremtése. Mindettől függetlenül a portál így is számos olyan lehetőséget biztosít a művészek számára, amely bőven megéri a csatlakozási költséget.

– Megosztanál egy – két lehetőséget az olvasókkal is?

– Természetesen, hiszen azért beszélgetünk. Több lehetőség is van: festményvásárok, kiállítások, pályázatok, folyamatos értékesítési lehetőségek, országos kedvezményrendszer, olcsóbb festőszerek és művészkellékek, bemutatkozó művészriportok is segítik a művészek népszerűsítését, és alkotásaik értékesítését. A vásárlók pedig jóval egy galériás ár alatt juthatnak hozzá művészeti alkotásokhoz. A Portál lehetősége meglehetősen sokoldalú, hiszen egy festménylicittel (közreműködésben a Magyar Vöröskereszttel) segítettük az árvízkárosultakon is, mely a Duna Palotában került megrendezésre, és melyhez Bodrogi Gyula a nemzet színésze is nevét adta. A fővédnökséget pedig nem kisebb személy, mint Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke vállalta.  Továbbá jelen volt a portál az Újbudai Dísznövény Vásáron illetve a Húsvéti Pálinkafesztiválon is mintegy 32 művész 150 alkotásával. Tehát itt valóban lehetőségük van a művészeknek az egyéb kedvezmények, és lehetőségek mellett az értékesítésre is.

– Mik a terveid a közeljövőre nézve?

– A www.alkotoportal.hu hamarosan több nyelven is elérhető lesz, megcélozva ezzel az EU tagállamait és egyéb Eu-n kívüli felvevőpiacot is, ahol valóban értéke van a kultúrának. Ilyen többek között az USA, Kanada és a Távol-Keletet.

Tamás István

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*