Lelépnének a hazai török cégek

Egyre több török cég hagyja el Magyarországot, illetve fontolgatja a távozást a forint leértékelődése miatt. Az Opten adatai szerint jelenleg 752 társaság működik török részvétellel, közülük öt, kevéssé közismert cég ért el 2010-ben egymilliárd forint feletti árbevételt.

Az Osman Sahbaz, a török-magyar üzleti szövetség vezetői szerint egyre több török érdekeltségű társaság távozik Magyarországról, vagy fontolgatja a lépést. A célországok között Törökországot, Németországot és Nagy-Britanniát említették a szövetség irányítói. Szerintük a forint leértékelődése miatt zsugorodik a profit, a török befektetőket aggasztja a jelenlegi magyar helyzet – írja a Világgazdaság. Hogy konkrétan mely cégekre értette a szövetség a távozás fontolgatását, nem tudni, vélhetően elsősorban a kevéssé tőkeerős társaságokra vonatkozhat a kijelentés.

Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint jelenleg 752 vállalkozás működik török, vagy részben török részvétellel, közülük 62 nyereséges. Öt társaság ért el 2010-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt, mindegyik cég javított a 2009-es eredményén.
A legnagyobb árbevételű török tulajdonú vállalkozás, a légi szállítást kiegészítő szolgáltatást végző, egymilliárd forint jegyzett tőkével működő Celebi Ground Handling Hungary Földi Kiszolgáló Kft. A központját a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működtető cég 2010-ben 7,1 milliárd forint forgalmat bonyolított, 51,6 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A korábbi években rendre 6,7, 6,3 milliárd forint árbevételt ért el, mindkét évben veszteséget termelt.
A forgalom alapján második, nyereségességet tekintve viszont listavezető Aunde Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Kft. ülőbútor- és műszaki textiláru (autósülés-kárpit) gyártásával foglalkozik, székhelye Szolnokon található. A kft 2010-ben 4,67 milliárd forint árbevételt produkált, 726 millió forint nyereség mellett.
A sort a szállítmányozással tevékenykedő Transemex Kft. folytatja 2,8 milliárd forinttal, 215 millió forint eredmény mellett. A nagy cégek között található még a zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó Sofrak Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a diósdi székhelyű New MGM Zrt., amely csapágyat és erőátviteli elemeket gyárt.-gazdasag.hu-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*