Szerdától brutálisan drágulnak az üzemanyagok

Már a múlt héten csúcsértékre ugrottak az üzemanyagárak, a drágulás sajnos e héten sem marad el, szerdától a benzin és a gázolaj ára ismét minden eddiginél magasabbra nő.

Ahogyan azt már a múlt hét végén láthattuk, január első hetében érezhetően feljebb kúszott a kőolaj világpiaci ára, és ráadásul a forint is gyengült a dollárhoz mérten. Mindez a hazai töltőállomásokon is megmutatkozik a hét közepétől, hiszen az MTI információ szerint szerdától 10-10 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti ára is.

Az újabb emeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig 443-444 forintra nő.

Az előzményekről fontos tudni, hogy az üzemanyagok az újév első napján életbe lépett 2 százalékos áfaemelés miatt már január 1-jén is drágultak: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát, majd ehhez jött még, hogy a Mol Nyrt. a múlt héten 6-6 forinttal növelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát.

Egy évvel ezelőtt, tavaly január elején a benzin átlagára 360-361 forint, a gázolajé pedig 351 forint volt, azaz e hét második felétől az autósok a benzinért 64, a tavaly novembertől növelt jövedéki adóval terhelt gázolajért pedig 93 forinttal kényszerülnek többet fizetni, bár a pontos különbségek természetesen kutanként változnak, hiszen továbbra is igaz, hogy az egyes töltőállomások között 20-25 forintos árkülönbségek is adódhatnak.

Az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők szerint a Molnak ezen a héten a múlt heti forintárfolyam-gyengülés miatt sokkal nagyobb emelést kellett volna végrehajtania. Egyes vélemények szerint mintegy 20-20 forinttal is szükséges lett volna emelni mindkét üzemanyagfajta árát, ám egyelőre nem sokkolják ezzel a lakosságot. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*