Obama könnyítene az illegális bevándorlók helyzetén

Könnyítenének azoknak az illegális bevándorlóknak a tartózkodási szabályain, akik amerikai állampolgárok hozzátartozói – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

A jelenlegi szabályok szerint, az illegális bevándorlóknak saját hazájukban kell a beutazáshoz szükséges vízumot megszerezniük, így akár évekig is eltarthat míg visszatérhetnek családjaikhoz – írja a Fox News. Az elnöki javaslat lehetővé tenné, hogy az élettárssal vagy gyermekkel rendelkezők a vízumkérelmi folyamat nagy részében az Egyesült Államokban maradjanak. Az Obama kormányzat szerint a változtatás, amely várhatóan még idén hatályba lép, sokkal emberibb lesz, mert minimumra csökkenti a családok felbomlását.

(Official White House Photo by Chuck Kennedy

A több tízezer bevándorlót érintő bejelentés újabb tüske a republikánusok szemében – írja a Los Angeles Times. A képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, Lamar Smith szerint az elnök által javasolt új szabály a “kerülőutas” amnesztia megadását jelenti illegális bevándorlók millióinak a kongresszus szavazata nélkül.

Obama lépése viszont gesztust jelent a spanyolajkú szavazók csoportjainak, akik eddig hiányolták az elnök erőteljesebb fellépését az illegális bevándorlás kérdéskörében. Obama a spanyolajkú szavazók kétharmadának támogatását szerezte meg 2008-ban és a Pew Hispanic Center friss felmérése szerint elsőprő többséggel most is őt támogatnák bármelyik republikánus jelölttel szemben. Az eredmény nem különösebben meglepő, mert amikor Newt Gingrich egy novemberi tévévitában a jelenlegihez hasonló, de enyhébb javaslatot tett a bevándorlók ügyében, a többi republikánus jelölt ízekre szedte a volt képviselőházi elnök elképzelését.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*