Fegyverek a vadnyugaton

Elszörnyedve tudósít a fősodratú méda a világ minden részén az elsőként a CNN által közölt hírről. Hápognak mint egy frissen tömött kacsa és nem értik. Minek ez a sok fegyver? Érthetetlen, érthetetlen! Az FBI jelentése szerint decemberben 1,5 millió kérvény futott be hozzájuk a fegyvereket áruló boltokból, hogy a szabályoknak megfelelően ellenőrizzék vásárlóik személyazonosságát és büntetlen előéletét.

Soha ennyi fegyvert nem próbáltak még venni egy adott hónapban, ráadásul a kérelmek harmada közvetlenül egy héttel karácsony előtt érkezett be. Amerikában sokkal elterjedtebb a fegyvertartás, mint Európában, de ezek a számok általános meglepetést okoztak, és megindult a találgatás, mi állhat a háttérben. Az egyik verzió szerint a romló gazdasági körülmények miatt az emberek egyre jobban félnek a bűnözőktől, és elsősorban otthonuk védelmére fegyverkeznek. Ezt a véleményt osztja a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA), amely szerint kevesebb a rendőr az utcákon, ezért fél a lakosság.

A fegyvertartást ellenzők szerint azonban egyszerűen csak azok halmoznak fel még több puskát, akiknek már egyébként is van otthon fegyverük. Őket a fegyvervásárlást szabályozó törvények esetleges szigorítása motiválhatta.A másfél milliónyi adatkérelem nem jelenti azt, hogy ne adtak volna el ennél is több fegyvert. December 23-án például hivatalosan 102 ezren vásároltak fegyverboltban, de egy személy több fegyvert is vehetett és nem biztos, hogy az összes vásárló le lett jelentve.Minden pisztoly vásárlásánál és államonként eltérően a puska vásárlásnál is egy azonnali háttérellenőrzést kell végezni, ami a vevő bűnügyi előéletének és pszichiátriai kezelésének ellenőrzését jelenti. Ezek az ellenőrzések a fegyverboltokban történnek. Egyes államokban, mint itt Kaliforniában egy tíz napos “várakozási idő” van előírva, nehogy az ember hirtelen felindulásból elrohanjon a boltba, aztán a bankigazgatót percekkel később agyonlője egy kilakoltatási eljárás esetén. Magán eladáskor, használt fegyver esetén más a törvény, tehát azokat nem tudják ellenőrizni, akárhogy is próbálják, rokon esetében pedig elő sincs írva. NICS Firearm Background Check a pontos neve ennek a háttér ellenőrzésnek.

Csúcsot döntött a Thanksgiving – Hálaadásnap – utáni Black Friday – fekete péntek -, amikor 129 166 háttérellenőrzést végeztek.  Szenteste előtt, december 23-án 102 222 volt a napi ellenőrzés, ami hozzájárult a Karácson előtti hat nap összesített 500 000-es teljesítményéhez.

Ami nincs benne a statisztikában az az, amikor több fegyvert egyszerre vásárolnak, mint például amikor egy pisztolyt két puskával vettek. Ezek mind egy dokumentumon vannak, tehát egy vásárlásnak minősülnek a kimutatásban. Minden ötödik vásárlás minimum három fegyvert jelent, egyharmaduk során pedig legalább kettőt vesznek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*