Elrettentő képek lesznek a cigisdobozokon

Jelenleg a dohánytermékek csomagolásán feliratokkal hívják fel a figyelmet a káros hatásokra. Hamarosan azonban a szöveg mellett már elrettentő képeket is meg kell jelentetni.

Műtétet, daganatot vagy éppen nikotintól roncsolódott fogakat ábrázoló képekből nyomtatnak majd a dohánytermékek csomagolásaira. Így próbálják elrettenteni a dohányosokat a cigarettázástól. A gyáraknak már ősztől át kell állni, jövőre pedig a boltok is csak ilyen dobozban árulhatják a cigarettát. Dohánytermékeket már évek óta semmilyen formában nem reklámozhatnak a gyártók. Magyarországon az utcai óriásplakátokat 2005-ben tiltották be. “Folyamatos volt a megszűnés, mármint a reklámozás lehetőségének a megszűnése. Nyilván az egészségkárosító hatások felismerésével határozott úgy a jogalkotó, nem csak hazánkban, hanem európai sőt világ szinten, hogy ezt a lehetőséget korlátozza” – mondta Markovich Réka, a Magyar Reklám Szövetség főtitkára.

Jelenleg a dohánytermékek csomagolásán feliratokkal hívják fel a figyelmet a káros hatásokra. Hamarosan azonban a szöveg mellett már elrettentő képek is kell, hogy szerepeljenek. Vannak, akik tényleg el is rettentek a képek láttán, és vannak olyanok is, akik nem tartják hatásosnak a kezdeményezést.

A szakember nem biztos a képek elrettentő hatásában, de figyelemfelkeltésnek szerinte is jó. “Mindenképpen van valami pozitív üzenete, csak a pozitív üzenet szerintem sokkal szűkebb hatáskörű, mint azt elvárnánk tőle. Szerintem egy dolgot lehet elérni az ilyen típusú reklámokkal, és nevezzük, őket bátran reklámoknak: hogy valamilyen módon a társadalomban tudatosítja a problémát” – nyilatkozta Babocsay Ádám, reklámpszichológus.

Elrettentő képekkel már több európai országban is forgalmazzák a cigarettát. Magyarországon őszig kötelező lesz átállniuk a dohánygyáraknak, jövő évtől pedig már csak ilyeneket árulhatnak a boltok.

A Magyarországon gyártott, illetve forgalmazott dohánytermékekre vonatkozó kormányrendelet a Magyar közlöny december 22-ei számában jelent meg. Ott látható az összes, a cigis dobozokon megjeleníthető kép.(hirado.hu)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*