Nagy benzináremelés jöhet!

Emelkedett az olajár, közben pedig sokat gyengült a forint árfolyama, melyek miatt az előttünk álló napokban új csúcsra emelkedhetnek a hazai üzemanyagárak. Akár öt forint feletti literenkénti áremelkedés is elképzelhető szerdától.

A várakozásoknál jobb makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten Amerikában, miközben az iráni atomprogram miatti olajpiaci aggodalmak továbbra is erősek. Az amerikaiak pénzügyi szankciókkal sújtották az országot, az EU az olajimport korlátozását fontolgatja, Irán pedig a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget. Az olajár ismét a 112 dolláros magasságba emelkedett. Az olajár emelkedésével párhuzamosan kerültek feljebb a héten a finomított termékárak is. A benzin esetében a dollárban mért átlagos jegyzésár 2,7%-kal emelkedett, a gázolaj esetében pedig még ennél is nagyobb, 4,1%-os mértékben.


Eközben Magyarország befektetői megítélése tovább romlott, a forint árfolyama pedig nagyot gyengült az euróval és dollárral szemben egyaránt. A hazai fizetőeszköz a zöldhasúval szemben a múlt heti átlagos 238,1-es szintről az utóbbi napokban 246,5-es szintig gyengült. Ennek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára 6,4%-kal, a gázolajé pedig 7,8%-kal emelkedett. (portfolio.hu)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*