Doha dilemmája

Doha látképében, amely legalább annyira nagyratörő, mint amennyire rövid múltú a város, kiemelkedik a Tornado-épület. A tervező I. M. Pei az iszlám stílus lényegét kívánta megragadni a múzeummal.

Egy másik torony, amelyet ugyancsak híres építész álmodott meg, szaracén sisakra emlékeztető, kitinvázszerű struktúra. “Mindez bárhol felépülhetett volna – jegyzi meg negyedik emeleti szobájának ablakából kitekintve Isza al Mohannadi, akit arra kértek fel, hogy valami gyökeresen mást tervezzen. – Jövőnknek nem így kellene festenie…” Doháról sok mindent el lehet mondani. Az Öböl egykori szegény gyöngyhalász települése; egy olyan ország fővárosa, amelynek földgáz-kincse elegendő ahhoz, hogy lakóit a leggazdagabbá tegye a világon; egy olyan emír székhelye, aki merész külpolitikával és az Al Dzsazíra hírtelevízióval kívánja megalapozni országa tekintélyét. Ugyanakkor olyan város, amely ma még keresi identitását felhőkarcolói és az azok között megmaradt sivatagi homoksávok közepette.

A vita nem új keletű

Az Öböl térségének valamennyi városa így vagy úgy szemben találta magát a hagyomány és a kőolaj, illetve a földgáz teremtette modernitás kettősségével. Ám a sok milliárd dollár által táplált polémia sehol sem annyira erős, mint itt. Milyen legyen Doha, ez a szinte véletlenül létrejött város? Ez a kérdés.
Amit ma nyújtani tud, az egy filmfesztivál, labdarúgó világbajnokság 2022-ben, egy új repülőtér, metróhálózat és Beanery kávézó több nyelvű étlappal. Viszont nincs igazi városi szerkezete. Dohában a tényleges katariak elenyésző kisebbséget alkotnak, a külföldiek légiói pedig sivár körülmények között robotolnak.
Az emír feleségétől kezdve Katar egyedüli színművészéig sokféle ember hallatja a hangját. A leggyakrabban azt kérdezik, vajon az Öböl-országok gyökértelen globalizmusán és kommercializmusán felülkerekedhet-e az új városkép sugallta világpolgári szellem.
A délibábként csillogó Dubajnak nem volt erre pénze, Szaúdi Arábiának pedig, amelynek konzervativizmusa a beduinok sajtos életérzéséből táplálkozott, sohasem volt ilyen ambíciója. Dohának viszont pénze, ambíciója és eltökéltsége is bőven van arra, hogy igazi világvárossá váljon.
A gyökereket jól érzékelteti Abdul Aziz al-Mahmud regényíró, akinek ősszel megjelent könyve helyi viszonylatban bestsellerré vált. A XIX. században játszódó történet a britek és az Öböl partján élő törzsek közötti küzdelemről szól. “A régió nem a semmiből tűnt elő a kőolajkincs felfedezésével. Emberek éltek itt a maguk gondjaival és örömeivel. Az olaj megváltoztatta az életünket, de azelőtt is itt voltunk” – mondja az író a The New York Timesnak nyilatkozva.


Kopottságát is sikerült felidézni

Ennek a múltnak az emlékei valóságos oázisnak tűnnek a több mint egymilliós városban, amelynek egy évszázada jó ha 12 ezer lakója volt.
A Vakif Szuk egyike ezeknek a helyeknek: a labirintusszerű tengerparti piacon valaha halat és kecskét árultak, majd sorsára hagyták, és lepusztult. Öt éve azonban restaurálták, méghozzá az eredetihez olyan hűen, hogy kopottságát is sikerült felidézni. A napégette fa- és nádtetők megviseltnek tűnnek, a fehérre festett falak réginek, bár nem azok. A SpongeBob-szandáloktól szíriai kardokig mindenfélét forgalmazó üzletek olyanok, mint másutt is az országban: katari a tulaj és dél-ázsiai a személyzet.
Abdul Aziz al-Mahmud külföldi barátait hívja ide, hogy megmutassa nekik, milyen volt valaha a katari élet, de ő maga nem jár a szukba. “A katariak néha felkeresik, de nem ott találkoznak egymással, nem ott élnek társadalmi életet” – magyarázza.
Az 1,8 millió lakosú országban 225 ezer a katariak száma. Ők nem az Iszlám Múzeumban vagy Jean Nouvel francia sztárépítész legújabb városképformáló tornyában érzik otthon magukat, hanem valamelyik medzsliszben, azaz a társadalmi érintkezés fő intézményének számító hagyományos elkülönített szalonban. “A város megosztott közösségekre töredezik. Az emberek nem beszélnek egymással. Valahogy ki kell alakítanunk egy olvasztótégelyt, ahol mindenki otthonosan érzi magát” – véli a regényíró.


Jobb, ha magunkon nevetünk

Mohamad Kamal, Doha egyedüli színésze a humort tartja a megfelelő városteremtő eszköznek, mert “nyitottságot és önbizalmat teremt”, ez szerinte a világpolgár szemlélet alapja. “Jobb, ha magunkon nevetünk, mint ha valaki kívülről gúnyol ki” – hangsúlyozza.
Feladata azonban nem könnyű, mivel a rendőrség megtiltotta, hogy a vallásról, a szexről és a politikáról beszéljen. Rossz néven vették azt is, hogy kigúnyolta a katariakat, akik minden alkalommal a tartózkodási engedély megvonásával fenyegetőznek, ha vitába keverednek nem katari alkalmazottakkal. Mégis előfordult, hogy 1200 nézője is volt műsorának: katariak az első, vendégmunkások a hátsó sorokban.

Doha még a marketingsikerekkel büszkélkedő Dubajnál is nyíltabban keresi identitását. A Katara nevű kulturális negyedben található a katari Szépművészeti társaság, a Fotóművészeti Társaság, a Zeneakadémia és a Dohai filmintézet. Közönségük gyér, de nagy feliratok hirdetik, hogy “Fedezzük fel újra közösségünk lényegét!”. A világ egyik legnagyobb földgázmezejét kiaknázó ország központjában pedig a buszokon ott vírit a felirat, hogy “Katarból egy zöldebb világ felé!”. A város múzeumai megállják a versenyt a világ sok más hasonló intézményével, az Education City pedig hat amerikai egyetem fiókintézetét vonzotta Dohába.

Akadnak azonban kétkedő hangok is.
Szeif Szalmadi, a Katarban közel-keleti arab és angol nyelvű könyv- és lapkiadó központot kiépítő Bloomsbury helyi igazgatója szerint sokan azt remélik, hogy ezek a kulturális létesítmények nagy szerepet játszanak majd a helybeliek életében, “de ahogy ma állnak a dolgok, nem sok közük van ahhoz”. Kollégája, Andy Smart pedig hozzáfűzi: “Nagyvárosi élethez igazi városközpontra is szükség lenne.” (MTI-Press)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*