320 felett járt az euró, 700 bázisponton a csődkockázat

Soha nem volt még ennyire gyenge a forint, a szerda délelőtti kereskedésben átlépte a 319-es, kora délután a 320-as szintet a forint. A tőzsde is mélyrepülésbe kezdett, néhány perc alatt megugrottak a kötvényhozamok, és rekordszintre ugrott a magyar csődkockázat is.

Elemzők szerint az IMF-megállapodás tudná megnyugtatni a piacokat, a Matolcsy-minisztérium viszont azt mondja: nincs tragédia, ha nincs megállapodás.

Amióta többek között az Európai Bizottság felől nagyfokú nyomás nehezedik a magyar kormányra (pl. a stabilitási és a jegybanktörvény módosítása témájában) és amióta az EU/IMF-megállapodás rövid távon megkötése is kérdésessé vált, azóta a forint egyértelműen alulteljesítő a régiós devizák között az euróval szemben. Az utóbbi két hét során mintegy 4,5%-ot veszített értékéből, miközben a cseh korona 1%-ot gyengült, a lengyel zloty viszont a jegybank év végi árfolyam-befolyásoló hozzáállása miatt kissé erősödött.

Az euró/dollár jegyzések tegnap este óta jórészt oldalaztak az 1,3050-es szint körül, így a forint stabilitása mellett a dollár/forint jegyzéseknél nem látszott érdemi mozgás ma reggelig a 242,5 körüli szintről. Eközben viszont a frank/forint kurzus tegnap estére megközelítette a 260-as szintet, azaz a forint csaknem 5-havi mélypontra gyengült.

Ma csupán egy amerikai makroadatra, illetve az eurózóna adósságválsága kapcsán (pl. Görögország felől) megjelenő hírekre lesz érdemes figyelni, irja a portfolio.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*