Orvosok után mehetnek a pékek is?

Nyilvánvalóan a nagyobb kereset reményében távoznak külföldre a pékek, elsősorban a Nyugat-Dunántúlról mennek ki Ausztriába – jelentette ki Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára a köztévé egyik műsorában. 

Elsősorban Ausztria csábítja el pékjeinket, az ágazat jövedelmezősége itthon évek óta nagyon alacsony. A Magyar Pékszövetség főtitkára elmondta: a sütőipar jövedelmezősége évek óta nagyon alacsony, olyan szintű bérfejlesztést nem tud a szakma végrehajtani, ami arányban lenne az elvégzett munka nehézségével, körülményeivel. Problémát jelent az is, hogy a vállalkozók nem tudnak versenyezni a hipermarketek áraival.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az újabb üzemanyagár-emelés miatt nő a pékek költsége, és miután többségük maga szállítja ki a termékét, ez várhatóan azt eredményezi, hogy drágul majd a kenyér. Az emelkedő bérek és bérterhek, az importalapanyagok drágulása ugyancsak erősíti ezt a folyamatot. Hozzátette: nő a búza felvásárlási ára is, ami megmozgathatja a lisztárakat is.

Beszélt arról is: segítséget jelentene az ágazatnak, ha a nagy láncok önköltségi szabályzatát hozzáigazítanák a valósághoz, másfelől el kellene érni, hogy a vállalkozások minél több szakbolttal rendelkezzenek – adta hírül a köztévé. (OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*