Nemzetközivé vált a szilveszteri nyúlhajtó verseny

Nemzetközivé vált a tizenkilencedik alkalomra a somogyi falu Nyúlhajtó – nyúltrapp versenye. A szombat délelőtti megméretésre német nevező is érkezett, s angolszász felmenőkkel rendelkező is akadt, írja a Somogy megyei napilap online kiadása.

A budapesti Davis Samuel falubeli bérnyúllal nevezett az ifjúsági mezőnyben (az osztályozás a hajtóknak szólt), a német versenyző várdai ismeretségét látogatta, s onnan ruccant át a híres futtatásra. Derűs idővel, de egyúttal dermesztő hideggel köszöntött a somogysárdi depó nevezőközönségére az év utolsó napjának reggele. Ez azonban nem hogy nem szegte kedvét a vidámságra vágyóknak, de kifejezetten nevezési rekordot is hozott. Az utánpótlás-nevelés erősségét is jelezve harminchat fiatal nyúlt a hajtástudományi ortodox és progresszív tételeihez.

Puskadörrenés, petárdadurranás, szöges bot, lábbal ösztökélés kizárva! A versenyszabályzat állatbarát pilléreit Fentős Zoltán sorolta. A polgármester a somogysárdi találmány kissé meghökkentő, de szilveszterkor minden további nélkül elfogadható alapvetését is megosztotta velünk: a nyúl is ember. Ha legelészni támad kedve, vagy egyszerűen csak napozna a nyuszi, hát tegye, a lényeg itt nem a győzelem, hanem a vidámságra derítő látványosság, mondta Fentős ZoltánMindebben idén először forraltborkészítő verseny is segített, négy csapattal, és jó minőséggel.

Eközben a népes ifjúsági mezőny felsorakozott a futballpálya alapvonalához. A versenyidegen startpisztolyt szpíkeri kurjantás helyettesítette, a következő pillanatok azonban azt a félelmet igazolták, hogy a nyulakkal idén is alig-alig egyeztették a menetirányt. Néhány megriadt füles, mintha szintén versenyidegen puskából lőtték volna ki, szemvillanás alatt tűnt el a közeli rekettyésben, amit a pályaszomszéd tercia csorgó nyálú basset huond párosa éktelen csaholással reagált le.

A tizenhetes felnőtt mezőny startja is tartogatott meglepetést, egy hajtó egyméteres nyúlbedobással állította pályára szeppent szőrmókját. Amaz percekig napozott utána a becsapódás helyén. A legtöbb versenynyúl menettechnikáját egyébként a villám ihlette: semmi kiszámíthatóságot nem mutatott jól leplezett győzni akarásuk.

Jól futottunk, csak rossz irányba, mosolygott a célban Csörsz Zoltán, aki a szennai nyúltenyésztést dicsérően sokadmagával érkezett. Lánya, Csörsz Zsófia már-már örökös indulóként a sokadik serlegét szerezte szombaton első lett. A legjobbak öt-hát perce alatt úszták meg a futást, de mindkét kategória a maximális huszonkét perc alatt beért.

A tiszteletet parancsoló névvel induló Overdose, a rettegett Nyúlminátor, és a minden nagy lében kanál Nyulekosz a „futottak még” rangban ültek a fűben, fülük botját sem mozgatva hajtóik érthetetlen ugrabugrálására.(sonline.hu)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*