Megdöbbentő ingatlancsalás Las Vegasban

Sajnos az időhiány miatt már rég adtam hírt a Nevadában és Las Vegasban az ingatlan piacon az utóbbi időkben végbement változásokról. Ugyanis igen érdekes információk láttak napvilágot.

Történt ugyanis, hogy az utóbbi idők olcsó árai miatt sok olcsó ház talált új gazdára. Persze ezek az úgynevezett Foreclosed, azaz a Bank által az eladósodott tulajdonosoktól elvett házak. Egyes új tulajdonosok egyszer csak arra ébredtek, hogy bár hónapok óta fizetik a házra a havi részletet, a ház még sincs a tulajdonukban. Az is kiderült, hogy még csak a bank tulajdonában sincs, de még mindig a régi tulajdonos van bejegyezve. Hogy mindezt megértsük, vissza kell pörgetni az időt a gazdasági krízis elejére. Akkor ugyanis sok-sok apró bankocska ment csődbe. Őket a nagyobb bankok felvásárolták, és velük együtt az összes papírt is. Így gondolhatnánk hogy a bejegyzett kölcsönöket úgyszintén. Azonban mikor eljött az idő, hogy a kis banknak tartozó háztulajdonos bajba jutott és nem tudott tovább fizetni, az utód nagyobb banknak nem voltak papirjai a kölcsönről. Közben a kis bank adatbázisából már törölve lettek. Ezért a nagy bank preparált új papírokat és úgynevezett robosignorokat/autoalairokat szerződtettek, akik az uj dokumentumokat aláírták.

Minden államban más volt ugyan az aláíró, de ugyanazt a nevet írta mind alá. Az új dokumentumok alapján vették el a házakat a nem fizető tulajdonosoktól. Ez azonban egy jogi eljárás, amit bíróságon kell keresztülvinni. Ez ment hosszú időn át és bizony több tíz/százezer esetben is megtörtént, amíg egy fennakadt a legfelsőbb bíróságon és fény derült a turpisságra. Ez ugyanis csalás és hamisítás is volt a bank részéről. Ezért felnyitották az összes esetet, és az adós nevén hagyták az ingatlan papírjait. A bankoknak pedig súlyos büntetést kell fizetniük, de az új vevő az aki igazán hoppon maradt. Az ő helyzetük még nem tisztázott az ügyben. Annyi biztos, hogy az ügy kapcsán új törvényt hoztak, melynek a végkimenetelét még senki nem tudja. Ez az Egyesült Államok majd minden államában hasonlóan zajlott le.
Végül még azt fűzöm hozzá, hogy ezt két okból is fontosnak tartom, hogy a Magyarországon élő polgárok tudjanak róla.

1, Tudom vannak honfitársaim között akik itt az U.S.A.-ban is vesznek ingatlant. Nagyon vigyázzanak.

2, Ez a legfontosabb. Ugyan a bankok berendezkedése otthon és itt különböző, azért mégis szinte biztosra veszem, hogy a gazdasági válságnak otthon is voltak hasonló jelenségei, csak még nem derült rá fény.
Szívből remélem ez az információ sok honfitársamat megment a rossz gazdasági döntésektől.

Peter J. Szalay – Encore Realty Group

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*