Hatalmas a munkanélküliség

Tovább nőtt decemberben a spanyol munkanélküliség, és ezzel az egy évvel korábbihoz képest 332.266 fős emelkedéssel új rekordra, 4,42 millióra ugrott. A havi munkanélküliségi adatok nyilvántartásának kezdete, 1996 óta még soha nem állt ilyen magasan a munkanélküliek száma, és öt hónapja folyamatos a növekedés.

Bár havi munkanélküliségi rátát nem közöltek, a harmadik negyedévben a spanyol statisztikai hivatal adatai szerint 21,52 százalékon állt a munkanélküliek százalékos aránya. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat ennél is magasabb, 22,8 százalékot tart nyilván, és ezzel a spanyol munkanélküliség a legnagyobb az uniós országok között. Az átfogó adatnál is drámaibbnak ítélik szakértők a fiatalok – a 16-24 éves korosztály – körében tapasztalható munkanélküliséget, ez mintegy 46 százalékos, vagyis szinte minden második munkaképes spanyol fiatalnak nincs munkája.

Mariano Rajoy konzervatív kormánya az államháztartási hiány csökkentése és a pénzügyi rendszer reformja mellett a munkanélküliség elleni harcot nyilvánította kiemelt feladatnak. A spanyol gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben stagnált, és a kormány becslései szerint a tavalyi negyedik és az idei első félévben már zsugorodik. A két egymást követő negyedév gazdasági teljesítménycsökkenése pedig azt jelentené, hogy a spanyol gazdaság recesszióba süllyedt. (MTI)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*