Személyesen adta át a Vatikánba a Pápáról készített portrét

Művészportré Simon M. Veronika festőművésszel. Veronika Munkácsy és Szent István emlékérmes festőművész. Közel félezer kötetet illusztrált már. Témaválasztása széleskörű, minden stílusban otthon érzi magát, de leginkább a lírai, realista, természetelvű festészeti irányzatot követi.

Olajjal, pasztellel, akvarellel és akrillal dolgozik. Elvégezte az amerikai Grafikai Kurzust és a Salzburgi Leonardo Művészakadémiát. Több mint 400 egyéni kiállítása volt számtalan országban. Budapest, Nagyvárad, London, New York, Washington, Bécs,Kolozsvár, Aachen, és hazánk szinte minden nagyobb városában.

A Székesfehérváron élő művésznő, festményeivel már bejárta az egész világot. Tamás István a Kanadai Magyar Hírlap, valamint az Amerikai Hírújság szerzője tudósítója beszélgetett a művésznővel.

– Az országos ismertséged mellett, hogyan élted meg, Európában és az USA-ban elért sikereket és elismeréseket?

– Nem kis út áll mögöttem. Itt elsősorban a festészettel járó szakmaiasságra gondolok. Sikereim Magyarországról indultak, hiszen a legtöbb kiállítást, tárlatot hazánkban rendezték számomra. Örömmel tölt el, hogy az ország minden megyéjében és nagyobb városában voltak már kiállításaim, de szívesen mentem és megyek kisebb településekre is.

 – Mint egyházművészt is tisztelhetünk. Honnan ez a titulus?

– Ez elsősorban a keresztény életmódomból, isten szeretetéből fakad. Már nagyon sok alkotást, portrét készítettem egyházi személyekről. Ezek a művek megtalálhatóak a Vatikánban és más országok közintézményeiben, templomokban, bazilikákban.

– Említetted a Vatikánt. Talán ott is jártál?

-Igen, jártam. Pápai meghívóval, Leszek atya vezetéséve, II. János Pálról és XVI. Benedekről készült portréimat adtam át a Vatikánban. Ezeket a festményeket, olyan származási okirat kísérte, amelyet, mint a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend parancsnoka írtam alá. Itt vehettem át Tasiemski pápai nunciustól a vatikáni emlékérmet, amire rendkívül büszke vagyok.

– Úgy tudom, hogy Leonardo akadémiát végeztél Salzburgban. Ez mennyire segíti elő alkotói, nevelői munkád?

– Ez a végzettség feljogosít arra, hogy előadásaim mellett a gyakorlati életben is tanítsam, illetve továbbadjam azokat a módszereket, amelyet elsajátítottam.
Ilyen többek közt: – a Baier, Szenes, Schraffito, Seiden, Metylan és a Capaplex technikák.

– Egyike vagy azoknak a művészeknek, akiket beválasztottak az “Európai Művész csoportba.” Ez milyen feladatokkal jár?

– Ez Saint Michelben, reprezentatív kereteken belül történt. Ez annyit jelent, hogy az elkövetkezendő években, mint Európai művészcsoport, közreműködünk abban, hogy az Unióban élőket megismertessük, az itt élő és alkotó művészek munkáival és tevékenységükkel, valamint segítséget nyújtsunk a szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak, művészeknek.

– Közeljövőben tervezel kiállítást, illetve hol találkozhatnak az érdeklődők alkotásaiddal?

– Kiállításaim folyamatosan zajlanak, sokszor egy időben több helyen is. Jelenleg 11 ország 150 közintézményében mintegy 400 festménye található meg. Európában és a tengeren túl is, az Amerikai Egyesült Államokban is vannak alkotásaim.

Tamás István


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*