Hatalmas tüntetés az operánál

Tízezres tiltakozó tömeget várnak civil szervezetek és demokratikus pártok  az Operaház elé, ahol a kormány gálaesten ünnepli az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépését, 13 millió forintból. Folyamatosan érkeznek a tüntetők az Andrássy útra – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói hétfőn, nem sokkal 18 óra után.

Az MTI tudósítóinak közlése szerint a tömeg az Opera előtt felállított színpadtól a Nagymező utcáig ér, az Oktogon felől folyamatosan érkeznek emberek. Mint beszámoltak róla: néhány tucatnyi ellentüntető gyülekezik a Nagymező utca és Andrássy út sarkán. Az Andrássy út színpad mögötti részét 18 óra előtt néhány perccel kiürítették.

A Magyar Állami Operaházban hétfőn ünnepi gálaestet rendeznek az új alaptörvény 2012. január 1-jei életbelépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg. A gálaesttel egy időben az új alaptörvénytől a demokráciát féltő civilek demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP.

A 105-ös autóbuszok 15 óra és üzemzárás között módosított útvonalon közlekednek, az Operaház környékét elkerülve. A Gyöngyösi utca irányában a buszok nem állnak meg a Bajcsy-Zsilinszky út, az Opera, valamint az Oktogon megállókban, terelt útvonalukon a 109-es buszok Arany János utca, Podmaniczky utca, majd a 73-as jelzésű trolibuszok Nyugati pályaudvar (Podmaniczky utca), Izabella utca, Vörösmarty utca megállóiban állnak meg.

Az Apor Vilmos tér irányában közlekedő 105-ösök nem érintik az Oktogon, az Opera és a Bajcsy-Zsilinszky út megállókat, a módosított útvonalon a buszok az Izabella utcában az Andrássy út kereszteződése utáni ideiglenes megállóban, a 73-as trolik Podmaniczky utca, Nyugati pályaudvar, Bajcsy-Zsilinszky út, majd a 109-es buszok Arany János utca megállójában állnak meg.

Várhatóan 17 óra után, egészen üzemzárásig a Vörösmarty tér irányába tartó kisföldalatti szerelvények sem állnak meg az Opera állomáson.Amennyiben a demonstráción résztvevők száma azt szükségessé teszi, a 70-es és a 78-as trolibuszok forgalma is módosul: ez esetben az előbbi az Erzsébet királyné útja, aluljáró és a Lövölde tér között, rövidített útvonalon jár, míg az utóbbi járat egyáltalán nem közlekedik.  (MTI/AMH)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*