Afrikai diktátor támogatásával vádolják a Coca-Cola vállalatot

Aktivisták azzal vádolták meg a Coca-Cola vállalatot, hogy támogatja Szváziföld uralkodóját, III. Mswati királyt – közölte hétfőn a The Guardian című brit napilap hírportálja.

Az üdítő-óriásvállalat összevont gyárat üzemeltet Afrika egyik utolsó királya által irányított országban. III. Mswati nemrég meglátogatta a Coca-Cola atlantai székhelyét, kiváltva ezzel a politikai aktivisták nemtetszését, akik az emberi jogok megsértésével és a nemzeti vagyon fosztogatásával vádolják a királyt. “A Coca-Colának tudnia kell, hogy rossz üzletet köt rossz emberrel (…) Bevételeik nem segítik az átlag szváziföldit, miközben a király napról-napra gazdagabb lesz” – mondta Mary Pais Da Silva, a Szváziföldi Demokrácia Kampány koordinátora. Az aktivista felszólította az amerikai óriásvállalatot, hogy hagyja el az országot.

A Coca-Cola azt állítja, hogy a király nem kap nyereséget vagy jutalékot a cég szváziföldi működése után, ugyanakkor aktivisták becslései szerint a világ legnagyobb italcége a szváziföldi GDP mintegy 40 százalékát adja. A vállalat elismerte: nem tudja, hogy a kormány miként használja fel a cég által adóként befizetett pénzt. A királynak 13 felesége van, s mintegy 100 millió dolláros vagyonával a világ egyik legszegényebb országát irányítja, ahol a legtöbb ember mélyszegénységben él. Szváziföldön betiltották a pártokat, az emberi jogi aktivistákat pedig rendszeresen letartóztatják, bebörtönzik és megkínozzák.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*