Megnéztük a kitörő vulkánt a kanári-szigeteknél

La Gomera szigetről hajóztunk át a Fred Olsen expressz fedélzetén a számomra egyáltalán nem ismeretlen szigetre, mivel néhány évvel ezelőtt több alkalommal is jártam El Hierron vagy ahogy a helyiek hívják “La Isla Chiquita” a kis szigeten.

El Hierro fő vonzereje a sziget romantikus vadsága. Kolumbusz utazásai előtt az volt az ismert világ legnyugatibb pontja. A sziget ma is szinte a világvége érzését kelti. Csodálatos hegyvidéke viszont  kárpótol a homokos partok hiányáért.

A szigetet a régi időkben a világ végének tartották. A Kanári – szigetek legkisebb lakott szigete. A nagyobb méretű testvéreitől ellentétben El Hierro nem vált turisztikai látványossággá. Ez a tény azonban egyértelműen a sziget természetének kedvez. Itt található az egyik legszebb búvárkörnyezet Európában, sajnos a sziget partja mellett kitörő új vulkánnak köszönhetően a turisták száma nagyon lecsökkent.

De két hónappal a vulkánkitörések és hat hónappal a földrengések kezdete után csökkenni látszik a kanári-szigeteki El Hierro partjainál lévő víz alatti tűzhányó aktivitása. Bár néhány tíz-, esetleg százméternyi új óceáni kéreg képződött, ez még mindig kevés ahhoz, hogy a vulkán a víz fölé emelkedjen.

A napi földrengések száma gyakorlatilag a nullához közelít, mégis a víz alatti kitörés tovább zajlik, amint azt a földremegés amplitúdó és az ismétlődően vízfelszínre kerülő kigőzölgő vulkáni törmelékek is jelzik. Tegnap este egy erősebb vulkáni működés zajlott, ami azonban ma hajnalban, helyi idő szerint fél 5-kor hirtelen abbamaradt és a földremegés amplitúdója annyira visszaesett, amire október 10 óta nem volt példa.

Vajon mi g fog történni? vagy a mostani földremegés csökkenés valóban végét jelenti a vulkáni működésnek? Ezt még mindig nem lehet pontosan megmondani, a folyamatos figyelem (és a helyiek készültsége) elengedhetetlen!
Mindez, azonban nem könnyű egy olyan helyzetben, amikor La Restinga gazdaságát teljesen tönkre vágta a vulkáni krízis. Ezzel  kevesen foglalkoznak, erre sajnos sokkal kevesebb figyelem fordul, mint magára a szeizmikus és vulkáni eseményre! Habár a vulkáni működés eddig végig víz alatt zajlott és semmilyen komolyabb közvetlen problémát nem okozott, a kis halászfalu teljesen elnéptelenedett. Nincsenek, a máskor nyüzsgő turisták, a pihenést kereső látogatók, az éttermek hiába várják a vendégeket, a szállodák is fölöslegesen nyitnak ki.

Beszélgettünk helyiekkel a Pueblóban, volt köztük vendéglős aki 40 éve üzemelteti tapas bárját, de a vulkán kitörésekor be kellett zárnia a családi vállalkozást, ez az egyedüli bevételi forrás a családban, elképzelése sincs mi tévő legyen, hisz itt született és élt 68 éve a szigeten. Egy szigeten az Atlanti-óceán közepén, “hová menjek?” kérdez vissza kétségbe esetten. De találkoztunk a kanári-szigeteki emberekre általánosan jellemző, derűlátóbb, optimistább helyiekkel is, akik abban bíznak talán a turisták a keletkező vulkán kedvéért visszatérnek majd a szigetre. Hogy mennyire fog beindulni a vulkánturizmus, megjósolni sem tudjuk. Mindenesetre szomorúan sétáltunk végig az egykor élettel teli, de mára kihalt part menti utcákon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*