Kitört a Cleveland tűzhányó

Az Ázsia és Észak-Amerika közötti légi közlekedést veszélyezteti egy alaszkai tűzhányó kitörése. Az alaszkai állam székhelyétől, Anchorage-től 1.500 kilométerrel dél-nyugatra, egy lakatlan szigeten fekvő Cleveland tűzhányó már július óta aktív.

Az 1.730 méter magas vulkán csütörtökön heves kitöréssel 4.500 méter magas hamufelhőt lövellt ki, éppen az Ázsia és Észak-Amerika közötti kereskedelmi légi járatok útvonalán. David Schneider, az Alaszkai Vulkán Megfigyelő Intézet kutatója elmondta: a csütörtöki kitörés az elmúlt hónapok enyhébb aktivitása során felgyülemlett nyomás hatására történt. További kitörésekre lehet számítani – tette hozzá.A Cleveland legutóbb 2001-ben mutatott erőteljesebb aktivitást. Akkor 11.882 méter magasan lövellt ki hamufelhőt.

Egy másik alaszkai tűzhányó, a Mount Redoubt 1989-as kitörésekor egy KLM járat több mint 4 ezer métert zuhant, mielőtt a pilóták ismét irányításuk alá tudták venni a repülőt. A jelentős mértékben megrongálódott repülő később kényszerleszállást hajtott végre Anchorage-ben. Az idén júniusban egy chilei vulkánt kitörése miatt számos járatot töröltek Ausztrália dél-keleti részén. Egy évvel korábban, az izlandi Eyjafjallajökull kitörése miatt mintegy 100 ezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*