Több mint száz boltot fog bezárni a Sears

Richard Sears

Több, mint 20%-ot szakadt a Sears amerikai kiskereskedelmi cégárfolyama a profit warning bejelentése után. A társaság negyedik negyedévében az eladások több, mint 5%-kal estek annak ellenére, hogy a karácsonyi szezon a kiskereskedelmek számára szinte maga volt a Kánaán.

A menedzsment a folyamatok láttán úgy döntött, hogy 100-120 üzletet bezár. Így a meglévő mintegy 4000 üzlet 3%-ára kerül fel véglegesen a zárva tábla. A társaság költségoldala jelentősen, a kalkulációk alapján 2 milliárd dollár körüli összeggel fog nőni az intézkedés következtében. A számokat látva a társaság tavaly év végi adózás előtti eredménye több, mint felére eshet. Ennek fényében már nem is olyan meglepő az árfolyam lefeleződése. A kezdetben csomagküldő szolgálatként indult cég a 20. század közepére Amerika legnagyobb kiskereskedő hálózattá nőtte ki magát.

A minnesotai Richard Warren Sears ügynök egy chicagoi ékszerész cégtől kapott megrendelést órák szállítására. Sears nagy mennyiségben vásárolt az ékszerésztől és jelentős nyereséggel adta el további ügynököknek. Az első Sears csomagküldő katalógust 1888-ban hozta létre, közel hat év alatt a néhány oldalas katalógusból egy 322 oldalas katalógus lett melyben, varrógéptől, kerékpáron át sportszereket árusított. Pár éven belül termékkínálata kiegészült ruhákkal és élelmiszerrel, így 1893-ban a termékek katalógusból való  értékesítés összege elérte a 400 000 dollárt. 1925-ben kiskereskedelmi üzleteket alapított, majd 2004-ben egyesült  Kmart-al. A cég mára hatalmas vagyonra tett szert, üzletei megtalálható Kanadában, Mexikóban és az Egyesül Királyságban is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*