Nyolcezer tartalékos katona lesz

Megkezdődik január 1-jén az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének következő szakasza; összesen nyolcezer tartalékos katona lesz 2014-ig a honvédelmi tárca tervei szerint – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken.

Az önkéntes tartalékos katonák háromévenként hat hónapos szolgálatra hívhatók be. A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 2012 elejétől már nem őrző-védő munkákra veszik fel az embereket a tartalékosok közé, hanem a katonai szolgálathoz kapcsolódó feladatkörökre; elsősorban a korábban leszerelt katonákra számít a honvédség – tette hozzá. A jelentkezőkkel először nyolc hónapra kötnek szerződést, ebből hat hónap a próbaidő; a szerződés aláírásától a jelentkező bármikor behívható tényleges katonai szolgálatra – mondta.A tartalékos rendszer nyitott, bárki jelentkezhet – legyen nő vagy férfi – aki elmúlt 18 éves, feddhetetlen az előélete, és megfelel az egészségügyi követelményeknek.

A regisztráció, illetve a jelentkezés a katonai regisztrációs központokban történhet személyesen, de az internetről letöltött, postán feladott űrlappal is lehet jelentkezni.A honvédség azzal köt végleges szerződést, aki olyan képességgel rendelkezik, amelyet hasznosítani tudnak – közölte a miniszter.A tartalékos katonák háromévente összesen hat hónapnyi szolgálatra hívhatók be, és mivel civil, munkájukat végző emberekről van szó, van mód a katonai szolgálat átütemezésére, elhalasztására. Egyúttal a minisztérium kárpótolja a munkáltatókat a kieső időért. Erre vonatkozóan a miniszter annyit közölt, hogy a piaci árak alapján kompenzálják majd a munkáltatókat.
“Mivel nem operetthadsereget építünk (…) természetes, hogy előnyben fogjuk részesíteni azokat a volt hivatásos és azokat a volt szerződéses katonákat, akik egyébként teljes körű kiképzéssel és felkészültséggel rendelkeznek” – mondta.Hende Csaba kiemelte, hogy a szolgálati nyugdíjak megszüntetésével szolgálati járandósággá alakult juttatások 16 százalékos személyi jövedelemadóját elengedik azoknál, akik beállnak önkéntes tartalékos katonának; ez a volt szerződéses katonákat nem érinti, hiszen ők nem kaptak szolgálati nyugdíjat. Az önkéntes tartalékos rendszerben lévő katonák (akiknek nem jár szolgálati nyugdíj) a tényleges szolgálatteljesítés idején a szerződéses katonákat megillető, azonos beosztásra vonatkozó illetményt kapják. Ezzel együtt az ellátásukról, utaztatásukról is a honvédség gondoskodik majd. A tartalékos katona ezeken felül díjazást kap a rendelkezésre állásért is, akkor, amikor nem teljesít katonai szolgálatot – fűzte hozzá.
Kérdésre válaszolva Hende Csaba elmondta azt is, hogy a teljes rendszer fejlesztésére a jövő évi költségvetésben összesen 1,2 milliárd forintot különítettek el. A tényleges költségek sok tekintetben függnek attól, hány volt katona köt majd szerződést, hiszen ők a tárcának külön költséget nem jelentenek, mivel a 16 százalékos adót engedik csak el nekik.A miniszter emlékeztetett: 2011 január elejétől 2000 tartalékos állt szolgálatba, ők az őrző-védő feladatokat látják el; a rendszer 2014-ig még 6000 fővel bővül majd.

A honvédelmi miniszter szerint tartalékos katonának lenni a „cselekvő hazaszeretetet” jelenti, illetve az arra való felkészülést béke idején, hogy katasztrófa vagy akár háborús helyzet esetén is meg tudjuk védeni a hazát, otthonunkat, szeretteinket.

„Január elsejétől várjuk mindazon hazafiak és honleányok jelentkezését, akik elmúltak 18 évesek, feddhetetlen előélettel rendelkeznek és megfelelnek az egészségügyi követelményeknek” – jelentette be Hende Csaba, majd arról beszélt, hogy a regisztráció, illetve a jelentkezés a megyeszékhelyeken működő katonai igazgatási központokban történhet meg. Elsősorban személyesen lehet jelentkezni, azonban arra is van lehetőség, hogy az érdeklődők a www.hadkiegeszites.hu honlapról letöltsék a regisztrációs és jelentkezési lapot, majd azt kinyomtatva, kitöltve, postai úton juttassák el a katonai igazgatási szerveknek.

A miniszter rámutatott: először egy határozott idejű, nyolc hónapos szerződést kötnek mindenkivel, amely hat hónapos próbaidőt tartalmaz. Ezt követően véglegesítik a szerződéseket. Természetesen a szerződés megkötésénél elsődleges a honvédség érdeke, tehát elsősorban az kerülhet be a rendszerbe, aki olyan képességgel rendelkezik, amit a Magyar Honvédség hasznosítani tud.
A tárcavezető megerősítette, hogy folynak tárgyalások a Gripen-szerződések átütemezéséről, hozzátéve: a részletekről “kellő időben” tájékoztatják a közvéleményt. A Népszabadság pénteken adta hírül, hogy a Honvédelmi Minisztérium tárgyalásokat kezdett az Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökséggel a hatályos Gripen-bérleti megállapodásból adódó fizetési kötelezettségek átütemezéséről és az éves részletek csökkentéséről.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*