Ez történik az euróövezettel 2012-ben

Európában jövőre ismét recesszió lesz, és az euróövezet várhatóan megszűnik létezni jelenlegi formájában a brit jegybank tanácsadóinak többsége szerint.

A BBC pénteken ismertetett éves felmérésébe 35 olyan brit és külföldi közgazdászt vont be, akik rendszeres tanácsadással szolgálnak a Bank of England számára. Közülük 27-en adtak érdemi választ, és 25-en azt jósolták, hogy 2012-ben Európa visszasüllyed a recesszióba.A válaszadók ötöde számol azzal, hogy a valutaunió mostani, 17 tagországot számláló összetételében megszűnik létezni már 2012-ben, és a felmérés részvevőinek zöme általánosságban is 30-40 százalék közöttire taksálta az euróövezet felbomlásának valószínűségét.
Ugyanezt nagy londoni befektetési és elemzőházak is hasonló esélyekkel jósolják, nem egy közülük katasztrófafilmbe illő európai és világgazdasági forgatókönyveket vázolt fel a 2012-es és távlati prognózisaiban.Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – januárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.


A cég londoni elemzői szerint ha a valutaunió teljesen összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is. Az EIU e katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50 százalékot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre. Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) jövő évi alapeseti prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6 százalékkal csökken.

A CEBR londoni közgazdászai azonban kidolgoztak egy “kockázati forgatókönyvet” is, amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak jövőre sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásának mikéntjéről, és ez “egy vagy több tagállam” távozásához, egyes államadósok törlesztés képtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet. E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2,0 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsít 2012-re. Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics előrejelzése szerint 2012 valószínűleg döntő év lesz a valutaunió számára, és ha a politikusok nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet “megszűnik létezni jelenlegi formájában”.

A ház londoni elemzői közölték: “legalábbis ez idő szerint” ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet “korlátozott formájú” felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik, és 2013-ban “további kis tagállamok követik”. A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi londoni elemzésében közölte: a december 8-9-i valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása “technikailag és politikailag elérhetetlen”.Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója nemrégiben nyíltan kijelentette: a brit jegybanknak “fogalma sincs” arról, hogy az euróválságra milyen megoldás születhet. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*