Egyre több vállalkozást indítanak bevándorlók Németországban

Németországban cégalapítási hullám indult a bevándorlók körében, a tősgyökeres németek viszont egyre ritkábban vágnak bele saját vállalkozásba.

A német gazdasági minisztérium tanulmánya alapján 2005 óta a bevándorlók körében ötödével nőtt, a tősgyökeres németek körében negyedével csökkent a cégalapítások száma.A Berliner Zeitung pénteki beszámolója szerint a minisztérium a 2009-es évre koncentrált vizsgálatában, akkor minden harmadik új vállalkozást – összesen 130 ezer céget – bevándorlók jegyeztek be. Ők korábban elsősorban a vendéglátásban és a kiskereskedelemben próbáltak szerencsét, újabban viszont a szolgáltatási szektor egy sor egyéb területén is próbálkoznak. Jellemző folyamat továbbá, hogy csökken az egyszemélyes cégek aránya, és nő a szakképzett munkatársakkal, kidolgozott üzleti tervvel induló vállalkozások aránya.

Mindenekelőtt a lengyelek vállalkozó kedve erős, a Németországgal szomszédos államból érkezett bevándorlók tizenötször nagyobb valószínűséggel alapítanak céget, mint a németek.A vállalkozásalapítási aktivitás általában nehéz időkben nő, amikor csekély az esély egy jól fizető, stabil állás megszerzésére. Az új cégek között így sok a kényszervállalkozás – bár ezt az általános érvényűnek tekintett tételt nem igazolják a bevándorlóknál tapasztalt folyamatok: a vizsgált időszakban az új cégek számának növekedésével párhuzamosan jelentősen visszaesett, 20,3 százalékról 14,8 százalékra csökkent a munkanélküliség a bevándorlók körében.Ugyanakkor a képet árnyalja, hogy a bevándorlók vállalatai között az országos átlaghoz képest nagyobb az egyszemélyes cégek aránya, és kisebb az iparban próbálkozó cégek aránya, az új cégek többsége pedig egy éven belül megszűnik – idézte a berlini gazdasági minisztérium tanulmányát a Berliner Zeitung.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*