Több településen drágul a víz

Január 1-jétől többet kérhetnek az ivóvízért és a szennyvízelvezetésért az állami tulajdonú közműszolgáltatók a december 23-án megjelent rendeletmódosítás alapján, a változás mintegy 360 települést érint, köztük több vidéki nagyvárost – írja a Világgazdaság szerdai számában.

A Magyar Közlönyben közzétett emelési mértékek között jelentős a szórás, de a közzétett tarifák a díjak alkalmazható, és nem kötelező felső határát jelentik – hívja fel a figyelmet a lap. A víz- és csatornaszolgáltatás lakossági nettó alapdíja legnagyobb mértékben, 24, illetve 18 százalékkal a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) hét, Velencei-tó közeli településén nő, ám ugyanezeken a településeken változatlan marad a mennyiségarányos fogyasztási díj. A DRV ellátási területén lévő további 335 településen viszont egyáltalán nem emelkedhet sem a víz-, sem a csatorna alap- és fogyasztási díja. A második legmagasabb, 12 százalékos vízalapdíj-emelés a váciakat érinti – itt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. az ellátó -, de a fogyasztási díj alig nő.

A csatornahasználat Szolnokon drágulhat legnagyobb mértékben (Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.), ahol  a nettó alapdíj és a fogyasztási díj is 20-20 százalékkal emelkedik. A többi emelés 1-6 százalékos lehet.
A nem lakossági víz- és csatornahasználók esetében azonban a mostaninál akár nettó 29-33 százalékkal is vastagabban foghat a DRV ceruzája, amikor az alapdíjat írja, viszont a fogyasztási tarifát ezen ügyfeleinél sem emelheti. A váci nem lakossági felhasználóknak 12 százalékos vízalapdíj és 10 százalékos csatornaalapdíj-növekedésre kell felkészülniük, viszont a fogyasztási díjuk alig lehet majd magasabb a jelenleginél. Szolnokon akár 20-20 százalékkal is magasabb lehet a csatornahasználat alap- és fogyasztási díja, mint 2011-ben, a többi érintett településen az előbbieknél kisebb lehet a drágulás. Emelkedés természetesen a nem állami víziközmű-szolgáltatóknál is várható, a fővárosi víz- és csatornadíjak például körülbelül 2,6-2,6 százalékkal nőnek a korábbi bejelentés szerint – írja a gazdasági napilap.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*