Hazatért a kórházból Fülöp herceg

Hazatérhetett kedden a kórházból a brit uralkodó 90 esztendős férje, akin karácsony előestéjén sürgősségi kardiológiai beavatkozást kellett végrehajtani szívkoszorúér-elzáródás miatt.

Fülöp edinburghi herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték szombatra virradó éjjel a királyi légierő helikopterével az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába. A szívkoszorúér-elzáródást szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével megszüntették. Fülöp négy éjszakát töltött a kórházban, így – 55 év óta először – nem tudott részt venni a királyi család hagyományos sandringhami karácsonyi programjain, a karácsony másnapján esedékes családi vadászaton sem, pedig ennek mindig is ő volt a főszervezője, mióta hitvese 1952-ben az Egyesült Királyság uralkodója lett.

A 85 esztendős II. Erzsébet királynő férje legutóbb 1956-ban nem volt jelen karácsonykor Sandringhamben, akkor ugyanis négyhónapos körutat tett a monarchia képviseletében a Nemzetközösség távoli országaiban.Fülöp herceg kedden egy sofőr vezette Range Rover terepjáróval távozott a kórházból, a lehúzott ablakon át integetve az újságíróknak, a hogylétére vonatkozó kérdésekre azonban nem válaszolt. Orvosai nem hivatalos értesülések szerint egyelőre teljes pihenést írtak elő neki, és a herceg határidőnaplójában január 17-ig nem is szerepel hivatalos program. Fülöp júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos – időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró – humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából a vele készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban “az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is – jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”.
Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában lenni, “kevesebb felelősséggel, kevesebb eszeveszett rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre”.Ennek azonban eddig semmi jelét nem adta, és hirtelen támadt betegségéig a korábban szokásos munkatempót diktálta magának; az elmúlt egy évben háromszáznál több hivatalos programot teljesített, és hitvese kíséretében néhány hete rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.
Jövőre is komoly feladatok várnak rá: a gyémántjubileum – vagyis a királynő trónra lépésének 60. évfordulója – alkalmából a házaspár többhetes országjárásra indul és sűrű ünnepi programsorozaton vesz részt. Emellett London rendezi a jövő nyári olimpiai játékokat, amelyeken szintén több alkalommal megjelenik a királyi pár.
Az edinburghi herceg összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.Fülöp 64 éve II. Erzsébet királynő férje, és több mint 59 éve számít uralkodói házastársnak, ami rekord az angol-brit monarchia történetében. Az előző – Fülöp által már 2009-ben megdöntött – hitvesi rekordot III. György király felesége, Charlotte királyné tartotta, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott akkori uralkodónak, és férje halála előtt két évvel, 1818-ban hunyt el.(MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*