Végső döntés szenteste: a völgyhídról vetette magát mélybe

A veszprémi mentősöknek karácsony sem ünnepi hangulatban telt, eszméletlen gyereken és beteg hajléktalanon is segítettek, valamint egy öngyilkosság miatt is ki kellett szállniuk. A mentőszolgálatnál a karácsony kicsit sem nyugodt időszak. Az ismerős esetek mellett mindig történik valami váratlan, például gyakori, ha magányos emberek az utolsó döntésüket is ezen a napon hozzák meg.

A 180 perc Veszprémben kísérte végig a mentősök egy napját. Karácsonykor a reggeli műszak hét órakor rádiópróbával indította a napot, ellenőrizték, hogy a munkatársak mindegyike elérhető-e az általuk használt frekvencián. Bóna Balázs mentésvezető elmondta, már a nap elején riasztást kaptak egy eszméletlen kisgyerekhez, akihez rohamkocsival kellett kimenni. A mentőautó személyzete egy oxiológus, vagyis sürgősségi, életmentő szakorvos, egy szakápoló, valamint a sofőr voltak.

A másfél éves kislánynak előző nap még nem volt semmi baja, majd reggelre 39 fokos láza lett, és akkor már nagyon sírt. Az anya magára tette a kicsit, aki azonban hamarosan elvesztette az eszméletét, ezért mentőt hívtak hozzá. A veszprémi gyermek intenzívosztályra vitték be. A tizenegy és fél kilós kislány feltehetően valamilyen vírusfertőzést kapott, a láza reggelre csúcsosodott ki. A gyerek a betegség miatt zavart tudatúvá vált, lázgörcsbe esett. A mentősök elmondták, a testhőmérséklet csökkentésével ez az állapot általában oldódik, a kislányt megtámadó kórokozó azonban meglehetősen makacsnak bizonyult, a gyógyszerek beadása után is viszonylag lassú volt a javulás. A nap folyamán végül megszűnt a görcsrohama, a láza lement, így a mentősök szerint kijelenthető, hogy a gyerek állapota rendeződött. Vidám, mosolygós kisbaba – tette hozzá az ápoló orvos.

Ugyancsak karácsonykor kellett kiszállni egy hajléktalanszállóra, ahol egy hetvenhét éves férfit fuldoklási rohamok gyötörtek. A Károly nevű páciensnek, aki ötven évig dohányzott, nagyon erősen szorított a mellkasa, a szakorvos megállapította, hogy a beteg hörgőgyulladásban szenved. A férfi elmondta, nincs olyan rokona, aki ilyenkor mellette állhatna, hozzátartozóival haragban van, ezért karácsonykor sem megy haza. A mentősök szerint az idős embernek betegsége ellenére sem életveszélyes az állapota, sőt véroxigén szintje a méréskor megfelelő volt.

Olyan is volt akin már nem tudtak segíteni az ünnepnapon szolgálatban lévő veszprémi mentősök. A városban a völgyhídról a több mint harmincméteres mélységbe vetette magát egy idősebb férfi. A magasban futó szerkezetet a halál hídjának is nevezik, mert az életüket kilátástalannak érző emberek gyakran választják haláluk helyszínéül. A völgyhíd alatt megtalált, önmaguk ellen fordult emberekről már a mentőautóból látszik, hogy nincs mit tenni, állapotuk visszafordíthatatlan – számukra megállt az idő – fogalmazott az egyik mentős.

A szakember hozzátette, egy laikus számára minden bizonnyal sokkal felkavaróbb egy ilyen eset, a mentősök számára az élményt háttérbe szorítja a munka, a soron következő fontos feladat. „Amikor van cselekednivaló, akkor a munka feledteti. Dolgozni, dolgozni, dolgozni kell” – mondta a veszprémi mentőszolgálat 180 percnek nyilatkozó munkatársa.(Kossuth Rádió)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*