Luxushoteltől az aluljáróig

Bár a karácsony a szeretet ünnepe, a köztudatban kimondatlanul összekapcsolódik az otthon és együttlét fogalmával. Hogyan karácsonyoznak azok, akiknek egyik sem adatik meg? Milyen lehetőségei vannak egy fővárosi hajléktalannak, kitől kaphat ajándékot és hol tölti az ünnepnapokat? Szerkesztőségünk szeretetszolgálatokat, budapesti kerületeket kérdezett erről –mint kiderült, a szerencsések akár egy luxushotel díszvacsoráján is részt vehettek.
.
A karácsony nem csak a hideg miatt lehet kritikus időszak az utcán élők számára: a többnyire magányos hajléktalanok ilyenkor emberi(bb) kapcsolatokra – családra, de legalább egy elfogadó közösségre vágynak a meleg szállás mellett, ha csak nem fásultak bele teljesen a reménytelen mindennapokba. Az OrientPress Hírügynökség kíváncsi volt rá, hogy a főváros vezetése mit tesz a hontalanokért, szerveznek-e nekik valamilyen programot, ételosztást az ünnep közeledtével.

Nem feladatuk
A Főpolgármesteri Hivatal szűkszavú levélben válaszolt megkeresésünkre: mint ebből kiderült, a saját fenntartású, hajléktalanokat ellátó intézményeiken (a Budapesti Módszertani Szociális Központ székhelyén és telephelyein) tartott ünnepségen kívül nem szervez karácsonyi programokat, mivel „ez nem feladata”. Ha programmal nem is, a főváros egy új szálláshely átadásával azért készült az ünnepnapokra – kormányzati támogatással felújították a Fővárosi Vízművek használaton kívüli épületét, s így egy több mint 70 ember befogadására alkalmas, kényelmes éjjeli menedékhelyet hoztak létre Észak-Pesten, a külső Váci úton. A szállóba már karácsony napján be lehet költözni – ígéri a hivatal.

Az öt csillagtól a konzervig
A szeretet-és segélyszolgálatok ugyanakkor átfogó akciókkal készültek az ünnepi időszakra: a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyig öt budapesti helyszínen oszt majd ételt 700 fő számára, s közel ugyanennyi ruhacsomagot is osztanak ki a hajléktalanok között – Kőbányán például mintegy 200-an kaptak új ruhát – de vidékre is naponta küldenek adományokat. A baptisták által szervezett legillusztrisabb karácsonyi programot egyébként az ötcsillagos Le Meridien Budapest Hotelben tartották: a szeretetszolgálat egyik hajléktalanszállójáról december 19-én ötven fő vehetett részt egy díszvacsorán. „ A szálloda évek óta meghívja lakóinkat karácsony előtt egy díszvacsorára, ahol a főszakács és a hotel vezetői személyesen köszöntik hajléktalan embertársainkat, s nem mindennapi vendéglátásban részesítik őket.” -mesélte Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat sajtószóvivője. Révész hozzátette, eddigi tapasztalataik szerint nem is annyira a hajléktalanok, mint a mélyszegénységben élők keresik fel ilyenkor a segélyszervezetet, hogy támogatást kérjenek.

A Vöröskereszt csomagosztással és ünnepi vacsorával készült a karácsonyra, illetve az azt megelőző napokra: tájékoztatásuk szerint december 19–22. között XIX. kerületi nappali melegedőben, a Diószeghy utcában és a Madridi utcai szállóban osztottak adományt és karácsonyi menüt, mintegy 750 főnek. Pénteken, azaz december 23-án a Bihari utcai nappali melegedő várja a rászorulókat, 250 adag ünnepi menüvel és ugyanennyi szeretetcsomaggal. A Csepeli Férfi Hajléktalan Szálló december 24–26. között, szilveszter este és január elsején kínál 150 fős vacsorát az utcai gondozó szolgálat és a nappali melegedő ügyfelei számára is – A Vöröskereszt X.-XVI.-XVII. kerületi utcai gondozó szolgálatai pedig a hét folyamán folyamatosan konzervet osztanak mindhárom kerületben, maximum 150 főnek. A hajléktalanoknak készített csomagokba – némi édesség mellett – többnyire konzerv kerül, és olyan tisztálkodási kellékek, mint a tusfürdő, borotvahab vagy papír zsebkendő.

Életszerű tartózkodás
Szerkesztőségünk két olyan fővárosi kerületet is megkeresett az ünnepek apropóján, amelyek a közelmúltban a hajléktalan-kérdés miatt kerültek a figyelem középpontjába: a zuglói önkormányzat – Szabó Máté ombudsman szerint jogsértő módon – bontatta el a hontalanok kalyibáit, mondván, a menhelyeken biztonságosabb, fűtött szállást találnak, Józsefváros pedig a közterületen való életvitelszerű tartózkodás, koldulás és guberálás tilalmával váltott ki erős társadalmi vitát. Az OrientPress Hírügynökség tudni szerette volna, hogy a két kerület milyen karitatív programokkal készül- ha készül – a karácsonyra.

Mint kiderült, a fővároshoz hasonlóan Zugló sem rendez karitatív ajándék-vagy ételosztást, ilyen ünnepség csak a részben önkormányzati fenntartású helyi menhelyen lesz. A kerületi sajtószóvivő elmondta, már korábban is cáfolták, hogy jogellenesen intézkedtek volna – erről bővebben pedig nem kívánt nyilatkozni.

Karácsonyfát is kapnak
Józsefvárosban ugyanakkor komoly ünnepi előkészületek zajlanak a nemrég útnak indított LÉLEK-program keretein belül: az önkormányzat szolidaritási akciót hirdetett, hogy a napokban felavatott hajléktalan „otthont”, a LÉLEK-házat lakályossá tegyék – ennek során pedig 60 zsáknyi ruhát gyűjtöttek. Szintén a LÉLEK-program részét képezte a kerületben tartott jótékonysági koncert, aminek teljes bevétele 1,2 millió forint lett: az összeget Kocsis Máté is kiegészítette december havi fizetésével, s a keretből így tovább bővíthető a most 24 befogadására alkalmas szálló. (A program kiterjesztését egyébként 150 millió forinttal támogatta a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma is).

A városrész más módon is támogatná a rászorulókat: Barics Rózsa őstermelő felajánlott Józsefvárosnak 200 darab fenyőfát, amit pénteken délben osztottak szét a rászorulók között, de Kocsis is állíttatott egy három méter magas fenyőt a LÉLEK-házban; 360-an kapnak továbbá karácsonyi bejglicsomagot, a Józsefvárosi Orczy Foci Suli fiatal játékosai pedig névvel ellátott mezt kapnak ajándékba a polgármestertől – sorolta kérdésünkre a kerületi sajtóreferens. Keleti Andrea azt nem tudta megmondani, miként változott a Józsefvárosban tartózkodó hajléktalanok száma a rendeletek bevezetése óta; mint megjegyezte, 300 olyan személyről tudnak, akik hajléktalanná válásuk előtt is a kerületben éltek, s közülük 30-an csatlakoztak a LÉLEk-programhoz.

Hajlék Antal karácsonya
Munkatársunk egy érintettet kérdezett arról, hogyan fogja tölteni a karácsonyt: a hatvan év körüli férfi, aki „Hajlék Antalként” mutatkozott be, magányosan él – estéit egy munkásszállón tölti, napi ezer forint befizetése fejében. „Nagyon rossz egyedül karácsonyozni, ezt jól tudom, tavaly is így volt: most biztosan elmegyek valahova, egy templomba vagy máshova, emberek közé, mert különben nem bírnám.” Szerinte sokan vannak olyanok is, akiket már nem érdekel az ünnep – az aluljáróban az egyik nap olyan, mint a másik, a hajléktalanok belefásulnak ebbe az életformába. Arról is érdeklődtünk, hogy a hontalanok megérzik-e a válságot: Antal ebben biztos, hiszen az emberek kevesebbet adakoznak, nehezebb összekalapozni a napi betevőt. A kétezres évek elején még jobb volt a helyzet, azóta viszont egyre romlik – vélte Hajlék Antal.  OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*