Tömegesen viszik ki pénzüket a magyarok külföldi bankokba?

Olyan sok magyar viszi ki Ausztriába a pénzét, hogy több osztrák bank a két ünnep között már nem is tud számlanyitásra időpontot adni. Az elmúlt napokban szaporodott meg jelentősen azok száma, akik pénzüket már csak a határon túl érzik biztonságban – írta meg a Privátbankár.
.
A gazdag magyarok számára korábban is természetes volt, hogy vagyonuk egy részét külföldön fialtatják. Az utóbbi időben azonban jelentős változás – állapította meg a privátbanki üzletágban legnagyobb jártassággal rendelkező független szakértő, a Blochamps Capital legutóbbi elemzése, – hogy nem csak az elit, hanem a középosztály is nyitott külföldön számlát. Korábban – mondta el portálunk érdeklődésére Karagich István, a társaság vezetője – néhány ezren rendelkeztek kinti befektetésekkel, 2011-ben azonban ez a szám már több tízezerre gyarapodott. Az utóbbi időben pedig ez a tendencia csak erősödött. Karagich úgy véli, amit az állam a magánnyugdíjpénztári „államosítással” megnyert, annak sokszorosát bukhatja el amiatt, hogy az emberek (különösen persze a gazdagabbak, akik például az adóamnesztia keretében hazahozhatnák pénzüket, fejleszthetnének és beruházhatnának) bizalma ingott meg az ország iránt.

Nyáron nagyon sok magyar indult Ausztriába, hogy legalább pénze egy részét ott helyezze el. Ezt követően azonban határozottan csökkent az érdeklődés, egészen a múlt hétig – tudtuk meg egy kinti hitelintézetnél. Nagyon sokan takarékbetétkönyvet váltanak ki, aminek nincs semmilyen fenntartási költsége, és a szokásosnál valamivel magasabb (a magyarországi bankok által ajánlottnak azonban ez még így sem éri el a felét sem) kamatot fizet. Bőven akadnak azonban olyanok is, akik folyószámlát, ehhez kártyát, sőt internetes kapcsolatot is igényelnek.

A határ közelében nem egy pénzintézet kifejezetten invitálja a magyarokat (korábban hitelt is szívesen nyújtottak, de az eurókölcsönök korlátozásának hatására mára a kölcsönzést szüneteltetik). A magyar nyelvű ügyintézésnek azonban ára van. Az ezeknél a bankoknál kínált kondíciók ugyanis általában kedvezőtlenebbek, mintha valaki például Bécsben nyitna számlát.(forrás:azenpenzem.hu)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*