Korlátozzák a csimpánzkísérleteket Amerikában

Egy független orvosszakértői csoport szerint az Egyesült Államokban szükségtelenek a csimpánzokon végzett tudományos kísérletek.

Míg az Európai Unió 2010-ben hivatalosan is betiltotta a majmokkal való laboratóriumi kísérleteket, az Egyesült Államokban továbbra is folytatnak ilyeneket az AIDS, a hepatitisz C, a malária, a légzőszervi megbetegedést okozó vírusok és neurológiai problémák kezelése területén.

Az igencsak vitatott kísérletek ritkák: az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) által 2011-ben finanszírozott 94 ezer program keretében csak 53 kísérletet végeztek csimpánzokon. A nagy botrányt kiváltó eset után, amikor 14 “nyugdíjas” csimpánzt adtak át egy texasi kutatólaboratóriumnak, a NIH megvárta a Nemzeti Orvostudományi Intézet szakértőinek jelentését a csimpánzok felhasználásának hasznosságáról.

“Ha a múltban a csimpánzok nagyon hasznosak voltak is a kutatásban, ma már a kutatások legtöbbjében nem szükséges a felhasználásuk” – áll az intézet jelentésében. A szakértők mindazonáltal javasolják csimpánzok felhasználását olyan esetekben, ahol etikai okokból tilos embereken kísérletezni, olyan technikákkal, melyekkel minimalizálható a fájdalom.

A szakértők szerint a csimpánzok továbbra is elengedhetetlenül szükségesek a hepatitisz C-ről, a monoklonális antitestekről, az emberek és majmok genomja közötti különbségekről végzett vizsgálatoknál, illetve e két emlősfajjal kapcsolatos összehasonlító kutatásokban. Tavaly májusban összesen 937 csimpánz állt a kutatók rendelkezésére az Egyesült Államokban: 436 az állam által finanszírozott, a többi pedig magántulajdonban lévő laboratóriumokban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*