Januártól jön a szén-dioxid-adó

Az Európai Bíróság döntése értelmében 2012 elejétől hatályba léphet az európai reptereket használó légitársaságokra vonatkozó szén-dioxid-adó.

Peking egyre növeli a nyomást az Európai Unión. A feltörekvő szuperhatalom ellenzi az európaiak klímavédelmi kezdeményezését, melynek értelmében azoknak a légitársaságoknak adót kellene fizetniük, amelyek az európai repülőtereket használják. Ezért Kína, aki megvárta az Európai Bíróság döntését, közvetve egy „kereskedelmi háborúval” fenyeget.

„Ez egy kereskedelmi akadály” – írta az állami Xinhua hírügynökség pénteken, amit a kínai kormány egyfajta hírnökként használ. Az adó „támadás az utasok és a nemzetközi légiközlekedési iparág ellen”. Emiatt „nagyon nehéz elkerülni egy kereskedelmi háborút”, ha a CO2-adó valóban hatályba lép 2012. január 1-jén. Kína ezenkívül megpróbál minden jogi eszközt kiaknázni a törvény ellen, várhatóan a Népköztársaság és más országok is fellebbeznek az ENSZ-nél a témában. Még ha a döntés nem is lesz kötelező Európa számára – a nyomást fokozottan növelheti.

A klímavédelem csak Európának fontos?

A CO2-kezdeményezéssel az Európai Unió csökkenteni akarja a légiközlekedésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ami évről évre jelentősen nő, számításaik szerint a kibocsátás 1990 óta megduplázódott. Először a vállalatoknak csak a kibocsátás 15 százaléka után kell fizetniük, de később a kvóta növekedhet. Ezért tanúsítványokat kapnak, ami egy meghatározott mennyiségű szén-dioxid-kibocsátásra jogosít fel. Ha egy légitársaság kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, a maradékot értékesítheti a piacon. Ha több tanúsítványra van szüksége, a piacon kell megvennie.

Az EU-döntés az ipar heves ellenállását váltotta ki. A légi közlekedésben már most is óriási a kihasználatlan kapacitás, és ádáz árharc folyik, és az EU CO2-adójával a már most is keskeny árrés tovább csökkenhet.

Európa éppen akkor vezeti be ezt az intézkedést, amikor a világ amúgy is nagyon megosztott a klímavédelem kérdésében. A durbani klímakonferencián világossá vált, hogy csak néhány ország olyan elhivatott a klímavédelem kérdésében, mint Európa. Kína előtt már Amerika is ellenállást mutatott a CO2-adóval szemben. Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter, csalódott az Európai Bíróság döntését illetően. Már a bírósági tárgyalások előtt bizonytalan „következményekkel” fenyegetőztek az adó miatt.

26 ország, köztük néhány olyan „nehézsúlyú”, mint Amerika, Kína, India és Oroszország, egyfajta „elutasító” koalíciót alkottak. Az indiai fővárosban, Új-Delhiben egy nyilatkozatot fogalmaztak meg a „tanúsítványkényszer” ellen.

De az EU kitart a tervei mellett. Azzal érvelnek, hogy a légiforgalmi szabályozások egyelőre meglehetősen mérsékeltek. Végtére is a vállalatoknak csak a kibocsátás 15 százaléka után kell fizetniük. A DB Research elemzői az egész iparágat tekintve 1,1 milliárd eurós többletköltséggel számolnak. Az Európai Bizottság becslése szerint az utasoknak egy interkontinentális repülésért mindössze 2-12 euróval kellene többet fizetniük. Ezzel szemben Kína szerint 47,5 dollárral kellene többet fizetni repülésenként.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*