Karácsonyi hagyományok, innen – onnan

Számomra a karácsony egyet jelent a frissen hullott hóval, a fenyőfával, a meghitt békés családi ünnepléssel, Jézus születésnapjával. Egyet jelent a békével, megbékéléssel, a szeretettel és az embertársainkra történő odafigyeléssel. Az elesettek segítésével, valamint a hátrányos helyzetben élők felemelésével. A karácsonyt szerte a nagyvilágban ünneplik, ki-ki a maga szokása, hagyománya, hite szerint. Kis összefoglalómban egy pár ország hagyományait, szokásait ismerheti meg a kedves olvasó.

Amerikában a karácsony igazi népünnepély. Az emberek valóságos ajándékozási lázban égnek, az áruházak óriási árukínálattal várják a vásárlókat. Igaz látványosság az amerikai     karácsony. Ez alkalomból utcai show-kat és felvonulásokat rendeznek az itt élő emberek nem kis örömére. Az ünnepi díszben pompázó városok mellett a kisebb települések is ünnepi hangulatban emlékeznek a karácsonyra. Kigyúlnak a kisvárosi fények a feldíszített fák, lámpaoszlopok színpompásan világítják be az utcákat, tereket.  Az amerikai karácsonyi asztal egyik legfontosabb és elmaradhatatlan ünnepi étke a pulyka.  A karácsonyi menü mellett az Amerikában élő   nemzetiségiek a hazájukban ilyenkor szokásos ünnepi ételeket fogyasztják legszívesebben.

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésnapja, a karácsonyi misén való részvétel 24-én éjfélkor vagy 25-én napközben. December 24-én hagyományosan a családok böjtölnek, majd este el fogyasztják a böjti vacsorát. Ez eredetileg a böjthöz tartozott az alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül, de idetartozott még a mákos guba is. Napjainkra már új szokássá vált a hal, illetve töltött káposzta. A régi időkben a betlehemezés a legelterjedtebb karácsonyi népies szokások közé tartozott, amely egy több szereplős dramatizált játék, és az egész országban ismerték, ismerik. Napjainkban nagyon sok helyen főleg a diákok betlehemeznek. A falusi betlehemezés legfontosabb eleme a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka volt. A betlehemi játék fő eleme a Kisjézust imádó három pásztorról szóló bibliai történetre, köztük a nagyothalló öreg pásztor humoros párbeszédére épült és épül fel ma is. A betlehemezés fő kelléke egy templom alakú betlehem volt, amelyben a Szent Család volt látható. A pásztorjáték szereplői voltak a kistemplomot vivő két angyal, és a három pásztor.

Tamás István

Jézus születése

Megszületett Jézus
távol Betlehemben,
szeretetfénye gyúl most
szerte a szívekben.

Mindenütt a nagyvilágban,
róla szól az ének.
Karácsony napján
együtt a szív s a lélek.

Legyen ez a szép nap
mindenki békéje.
Ragyogjon a földre,
ezer csillag fénye.

 

Angliában a hagyományos karácsonyi ebédet mindenki a családja körében költi el, és ez az összetartozást szimbolizálja. A menü mindig sült pulykából áll, amit különleges töltelékkel töltenek meg, ilyen a tőzegáfonya. A végén fűszerezett forralt borral öblítik le. Desszertként gyümölcskosárkák, karácsonyi sütemények, és karácsonyi édességek sokasága kerül az asztalokra. Az egyetlen modern karácsonyi hagyomány, a délután háromkor műsorra kerülő, a királynő által elmondott beszéd, amelynek megtekintésére mindenki a képernyő éle ül.

A német családok a gyerekek bevonásával szentestére karácsonyfát állítanak, a családtagok ajándékot adnak egymásnak. A gyerekeknek Karácsonymanó (Weihnachtsmann) hozza az ajándékot. Az ünnepi vacsora fő fogása a libasült, a püspökkenyér és saját készítésű karácsonyi aprósütemény.

Az Ausztráliában élő magyarok hűek hagyományaikhoz. A karácsonyt ugyanúgy meg ünnepelik, mint mi itthon az anyaországban. A szentestét a család együtt tölti, finom ételeket készítenek. Nem hiányzik az ünnepi asztalról a tyúkhúsleves a pulyka, de a diós, mákos bejgli is megtalálható az ünnepi asztalon a sok más sütemény mellett. A fenyőfát, műfenyővel pótolják, mivel a rendkívül meleg éghajlat miatt itt nem honos ez a fa/fajta. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ott most éppen nyár van. Ezért a fákon nincsenek szaloncukorkák és gyertyák, ugyanis ezek megolvadnának. Az ajándékozás is csak szerény keretek közt történik főleg a felnőttek körében. Jelképesen kisebb értékű csecse-becséket ajándékoznak egymásnak.

  Tamás István

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*