A Bankár viszi a karácsonyt is

Jó időzítéssel, a pénzügyi válságra reflektálva jelent meg Frei Tamás második kötete: A Bankár novemberben és decemberben egyaránt tarolt a boltokban, s valószínűleg a karácsony egyik legkeresettebb könyve lesz.
A trónkövetelő maga mögött hagyta Fejős Évát, Kepes Andrást és Müller Pétert, a szeretet és harmónia szakértőjét is, ami nagy szó az ünnepek idején. Az Írók Boltjának sikerlistáját a Verhovina madarai vezeti – Bodor Ádám új regénye, tizenegy évvel Az érsek látogatása után.

A kávéhoz könyv is jár. A riporteri és üzletemberi pálya (kávékereskedés) mellett Frei Tamás a regényírás terén is sikereket aratott: már tavalymegjelent első, Megmentő című kalandregénye bestsellernek bizonyult, A Bankárt pedig szintén veszik, viszik, mint a cukrot; a Bookline, az Alexandra és a Líra sikerlistáján egyöntetűen első helyen szerepel. Az új kötet alcíme – „Milliárdos lesz, ha Magyarország csődbe megy” –telitalálat, még ha övön aluli is. Az államcsődtől ma mindenki retteg, a bankárokat a politikusokéhoz mérhető közutálat övezi, s az emberek szívesen olvasnak arról, hogy egy magyar idegenlégiós („a mi fiunk!”) megmenti az országot a furmányos spekulánsoktól.

Kepes huszadik százada
Frei mellett Kepes András is új műfajban próbálta ki magát a televíziós műsorkészítés után, s egytisztességgel megírt, huszadik századi magyar családregényt tett le az asztalra: a Tövispuszta három, különböző családból és társadalmi közegből származó férfi – Veres István, Goldstein Dávid és Szentágostony Pál – történetét mutatja, be, az életutak pedig hol találkoznak, hol szétválnak a történelmi forgatagban. Kepes objektíven mutatja be az elmúlt 70-80 év minden rettenetét, reményét, szerepcserékkel, hatalmi libikókákkal együtt –nincs egyértelmű bűnös vagy áldozat, csak a hitük szerint a történelemmel sodródó, valójában azt formáló emberek. Jellemző, hogy a Líra és az Alexandra boltjaiban a második, a Bookline-on pedig a harmadik legkeresettebb könyvnek számító Tövispuszta az Írók Boltjának sikerlistájára is felkerült, az ötödik helyre.

Müller Péter megtermékenyít
Jó eséllyel kerülhet a fa alá Fejős Éva új csajos-családi regénye, a Karácsony New Yorkban: a Fejős-sorozatban már hagyományos női sziluett mögött most egy amerikai történet rejtőzik, kiöregedett popsztárral, tehetséges szerelemgyerekkel és természetesen, bő érzelmi szósszal. A lektűrrel mondhatni holtversenyben áll Müller Péter „újabb tanításainak” gyűjteménye; a Szeretetről, szerelemről, szeretkezésről című kötet – a szerző ajánlása szerint – gondolatmagjaival megtermékenyítheti az olvasót. „Ahogy egy nő is gyakran érzi, ha a találkozáskor megfogant, te is úgy érzed majd, hogy ez a magocska már a tiéd” – suttogja fülünkbe érzékien Müller Péter, kétséget sem hagyva afelől, hogy ki a férfi és ki a nő az író és olvasó viszonylatában.

Ha Müller gondolatai már terhesek lennének számunkra, keressünk egy kis izgalmat a karácsonyi rengetegben: Bear Grylls, aki aludt már döglött tevében, megmászta a Mount Everestet és omlett helyett (után?) kígyót szokott reggelizni, megmutatta, hogy könyvet is tud írni. A vadon törvényei – a túlélés és felderítés ugyan csak túrázásról, tábori praktikákról szól, ám azért sokan vásárolják, a Bookline és az Alexandra sikerlistáján a hatodik lett. Könnyed szórakozást ígér Lőrincz L. László új toplistás krimije, a Piramis gyermekei is, már ha az olvasó képes túltenni magát a hihetetlenül csúnya, vásári borítón: A földalatti piramisból megismert Samuel Nelson magándetektív ismét Egyiptomban keresi a régi istenek (vagy inkább űrhajósok) nyomait – és a titokzatos „mentőcsónakot”, ami talán egy új világba vezethet.

Végül, egy könyv, ami a mi életünkről szól: a Corvina Kiadó nagy ötlete volt, hogy Családom naplója címen csináld- magad albumot adott ki, amit a vásárló tölthet meg. A kötet kérdésekkel, családfa-sablonnal, kalendáriummal és térképpel segíti az emlékezés folyamatát, ugyanakkor némileg be is határolja a naplóvezető lehetőségeit – a nagyszülőkről a sorvezető szerint elvileg csak „diákkori történeteket” jegyezhetünk fel; a szabadon hagyott helyek persze tetszés szerint kitölthetőek.

Bodor visszatér
Az Élet és Irodalom és az Írók Boltjának közös sikerlistáját Bodor Ádám új regénye vezeti: a Verhovina madarai visszavezet az Északkeleti –Kárpátokba, a Bodor-prózából jól ismert területre ahol hegyivadászok és papok helyett ezúttal egy brigadéros ural embert és tájat; ez a regényvilág nem változik, vagy csak olyan észrevétlenül, fokozatosan, ahogy a szél gömbölyíti a köveket. Második helyezett a Mentés Másként: Kertész Imre naplója a 2001 és 2003 közötti eseményeket mutatja be- azt az időszakot, amikor leomlottak az ikertornyok, az író Nobel-díjat kapott, majd Budapestről Berlinbe költözött.

Az Írók Boltjának bronzérmese a Su-La-Ce / Feljegyzések Lin-Csiről című gyűjtemény, Sári László fordításában, s ez egyben a Li-Csinről szóló sorozat harmadik kötete is. A kínai mester a 9. században élt, s az elme hiábavalóságáról, az anyag véglegességéről és az emberi ostobaságról tartott beszédeket – követője, Su-La-Ce pedig legyezte és kommentárokkal látta el tanításokat, amelyek úgy tűnik, élőek és kelendőek karácsony idején is.
Koncz Tamás  OrientPress Hírügynökség

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*