Egyre erősebb Latin-Amerika gazdasága

A chilei pénzügyminiszter szerint Latin-Amerika sem immunis az európai válsággal szemben, jóllehet a térségben erőteljes a növekedés.

Felipe Larrain az után beszélt erről, hogy a chilei fővárosban találkozott kolumbiai, mexikói, perui és uruguayi kollégájával. A miniszter elmondta, a térség országainak vannak különböző forgatókönyvei az előre nem látható fejlemények esetére, de Latin-Amerika nem tervez összehangolt cselekvést. A miniszter utalt arra, hogy a térség gazdasági növekedése a legutóbbi IMF-prognózis szerint az idén 4,5, jövőre 4 százalék lehet, ezzel az ütemmel Latin-Amerika hozzájárulhat a globális növekedés felgyorsításához.

A Nemzetközi Valutaalap  kiadott elemzése szerint az idén a térségben Argentína és Chile gazdasága fog a legnagyobb mértékben gyarapodni, 8 és 6,5 százalékkal. A jövő évre vonatkozó felülvizsgált prognózist is hamarosan ismertetni fogja az IMF.

Tőzsdei értékét tekintve a világ második legnagyobb légitársasága jön létre a chilei LAN és a latin-amerikai regionális TAM társaságok egyesülésével, miután a brazil versenyhatóság is zöld utat adott az összeolvadáshoz.Az új cég Latam Airlines Group néven több mint tízmilliárd dolláros forgalomra számít, s piaci tőkeértéke alapján a világon csak a kínai Air China előzi meg. Az egyesült légitársaság 280 repülőgéppel rendelkezik majd, 115 célpontra repül, és mintegy 50 ezer főt foglalkoztat.

A chilei versenyhatóság már korábban jóváhagyta a fúziót. Az ügyletet már egy éve bejelentették, a fúzióval a dél-amerikai légitársaságok az európai versenytársakhoz akarnak felzárkózni. Ignacio Cueto, a LAN Airlines-tól veszi át a vezérigazgatói tisztséget, miközben Marco Bologna, a TAM egykori főnöke is megmarad a vezetői pozíciójában – nyilatkozta az új légitársaság sajtóirodája.

Nemcsak a brazil és az argentin, hanem – az országot sújtó sorozatos természeti csapások ellenére – a chilei gazdaság is igen jól teljesít az idén. A régió negyedik legnagyobb gazdaságának tartott Kolumbia elnöke, Juan Manuel Santos pedig éppen a közelmúltban nyilatkozta Londonban: „Hamarosan elkövetkezhet Latin-Amerika évtizede, hiszen a világ figyelme e régió mint lehetséges stratégiai partner felé fordul.” S a brit külügyminiszter, William Hague rábólintott erre, amikor azt mondta: „Akárhonnan nézzük is, Latin-Amerika jelentős potenciált képvisel.” Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a The Economist egyik legutóbbi jelentése, amelyben a latin-amerikai régió előző évi, kiugró növekedését figyelembe véve azt írták: a térség 2025-re megkétszerezi az egy főre jutó bruttó hazai termék nagyságát, ami átlagosan 22 ezer dollár/fő lesz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*