A brazil kormány tiltakozása a szexista reklám miatt

A médiafelügyelethez fordult egy brazil kormányzati hivatal egy fehérneműreklám miatt, amelynek főszereplője Gisele Bündchen brazil szupermodell – adta hírül több hírügynökség is.

A Dilma Rousseff brazil elnök alá tartozó nőügyi titkárság a Hope fehérneműcég termékeit népszerűsítő tv-reklámokat kifogásolta.A 16 másodperces szpotokban a feleség előbb felöltözve – erre kiírják, hogy „rossz” -, majd bugyiban és melltartóban, kihívó pózban közöl rossz híreket a férjével, például, hogy megint összetörte az autót.A hirdetés „felerősíti azt a rossz sztereotípiát, hogy a nő szexuális tárgy a férj számára, és semmissé teszi mindazt a nagyszerű haladást, amelyet elértünk a szexista felfogás megváltoztatása terén” – közölte a brazil elnök titkársága.


A Hope visszautasította a brazil kormányzat vádját. Közölte, hogy a brazil nők „akiknek természetes érzékiségét világszerte elismerik”, nem a reklámból fogják megtudni, hogyan használják „erotikus tőkéjüket”.Dilma Rousseff és kormánya ugyanakkor „tudja jól, mi a kíméletlen valóság a bronz barna bikinis szépségek brazil nemzeti ideálja mögött” – fogalmazott a Time magazin. Friss kormányzati felmérések szerint Brazíliában minden ötödik nő volt már áldozata valamilyen fokú erőszaknak, amelyet férfiak követtek el. Eközben a 192 milliós országban csak 72 olyan menedékhely van, ahol el tudják szállásolni a családon belüli erőszak elől menekülő nőket. A brazil nők emellett jellemzően alacsonyabban képzettek, és kevesebbet keresnek, mint férfi honfitársaik.

Sajnálatosan Brazíliában továbbra is tetten érhető „a macsó mentalitás”, és a nagy operarajongó hírében álló, 63 éves, elvált Rousseff gyakran szexista viccek céltáblája „üzletemberekhez hasonló megjelenése” és határozott személyisége miatt.

Érdekesség, hogy mind a brazil elnök, mind a bírált reklámban szereplő szupermodell – többek között Roberto Cavalli- és Max Factor-termékek, illetve a H&M korábbi reklámarca – szerepel a Forbes magazinnak a világ legbefolyásosabb asszonyait felsoroló idei százas listáján: Dilma Rousseff a 3., Gisele Bündchen a 60. helyen. A kormány nőügyi titkársága korábban már elérte egy amerikai sörreklám betiltását, melyben Paris Hilton volt látható kétértelmű pózokban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*