Hatalmas Liszt-festmény a repülőtéren

Mától hatalmas méretű, Liszt Ferencet és Munkácsy Mihályt együttesen ábrázoló festmény díszíti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának galériáját. A fővárosi repülőteret üzemeltető Budapest Airport ezzel a megoldással tiszteleg a repülőtér névadójának emléke előtt.

A hatalmas festményt Wesselényi Suba Miklós festőművész ajándékozta a Budapest Airportnak a Nemzetközi Liszt Év alkalmából. A monumentális képen azt a pillanatot örökítette meg, amikor a magyar romantika két kiemelkedő alakja, Liszt Ferenc és Munkácsy Mihály találkozott, hogy portré készüljön a híres zeneszerzőről. A képen Liszt Ferenc a zongora mögött ül modellt Munkácsy Mihály festményéhez, egyes források szerint a zseniális magyar festő párizsi műhelye volt a történelmi találkozó színhelye.

Wesselényi Suba Miklós festőművészt évtizedek óta foglalkoztatta a két világhírű magyar művész találkozójának témája, számos előtanulmányt, vázlatot és képet készített a kettősről. Elmondása szerint mostanra sikerült kiforrottá tenni a kompozíciót, amelyen a fények játékával próbálta kiemelni a művészek portréját a sötét háttérből. Így jött létre a sajátos „kép a képben” megoldás.

A budapesti repülőtér idén március óta viseli a nagy magyar romantikus zeneszerző és zongoraművész nevét. A névadás időben egybeesett a Budapest Airport vadonatúj 2-es terminál épületének, a SkyCourtnak a felavatásával. Az összesen 28 000 négyzetméter alapterületű acélszerkezetű csarnok megépítése mintegy 100 millió eurós, azaz 30 milliárd forintos beruházásból valósult meg. Megnyitása óta a SkyCourt egy sor hazai és nemzetközi építészeti- és idegenforgalmi díjat kapott. Részben az új beruházás is hozzájárulhatott, hogy idén rekordforgalmat, azaz várhatóan 8,7 millió utasnál is nagyobb forgalmat bonyolíthat le a budapesti repülőtér.(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*