Amerikai karácsony

Nem is gondolnánk, hogy Amerika egyik legforróbb pontján, FLORIDÁBAN kezdték el ünnepelni a Karácsonyt a 16. században. Hermando de Soto, spanyol tábornok nevéhez fűződik az ünnep meghonosítása, aki a mai Tallahasse városkában ütött tábort. Az évszázadok folyamán ide telepedett emberek szokásaiból alakult ki egy ezerarcú Karácsony-ünneplés.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Karácsony fényét kicsit elhomályosítja a november végi Hálaadás ünnepe. Az amerikai gyerekek azért nem járnak rosszul, hiszen alig egy hónap leforgása alatt két családi ünnepen lehet ajándékot kapni. Ahány etnikum van Amerikában, annyiféleképpen ünneplik a karácsonyt. A  Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel  nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz  származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz. De azért vannak közös szokások is.

Ezekből a szokásokból azonban egy egységes kép is kialakult: a karácsonyi szokások és szimbólumok azonos szimbólumokat is magukban hordoznak. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy megajándékozzák őket, csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek, hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.

A leginkább azonban talán a nagy játékgyártók és forgalmazók járnak jól, akik szinte minden új termékük világpremierjét az amerikai ajándékozási szezonhoz igazítják. És ami Amerikában jól fogy a játékboltok polcairól, azt az európai Télapók is hamar felfedezik maguknak. Az amerikai gyerekek meséiben Santa Claus, azaz Mikulás rénszarvas szánon érkezik és az angol mintának megfelelően a kéményen keresztül lopózik be és rejti a fenyőfa alá az ajándékokat.

Nem feledkezhetünk meg a tipikus amerikai menüsorról sem: az ünnepi pulyka elmaradhatatlan dísze az ünnepi asztalnak, amelyet krumplival tálalnak az éhes vendégseregnek. Egyes vidékeken érezni az angol hatást, ott roastbeef-fel és a híres yorkshire-i pudinggal, valamint tejszínes datolyatortával kedveskednek a korgó gyomroknak. A délebbi vidékeken a sült kukorica, sült kolbász és sült húsok tömkelegétől roskadoznak az ünnepi asztalok.

Összességében elmondhatjuk, hogy az államokban ugyanúgy ünnepelnek, mint a világ bármely pontján. Talán kis eltérések vannak, de a lényeg ugyanaz: igazi népünnepéllyé dagad ez az időszak. Mindenki lassít egy kicsit így év végére, és az ajándékozás öröme tölti meg a lelkeket.

Boldog Karácsonyt!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*