Új múzeum Szentendrén

A szépségéről és múzeumairól híres kisváros vezetői a Szépművészeti Múzeumban tartott projektindító sajtótájékoztatón jelentették be, hogy még novemberben megkezdik a volt Pajor-kúria rekonstrukcióját, átépítését és bővítését.

A tervek szerint a felújítás után a Ferenczy Múzeum és a Pest megyei múzeumok központjának új otthonaként 2013-ban, nyitja meg kapuit a közönség előtt. Az új, modern képző- és iparművészeti bemutatóhely több funkciónak is helyt ad. A múzeum mellett konferenciaterem, kávéház, könyvtár, közösségi terek, a tetőtérben látványraktár, pincéjében pedig a római kori kőemlékei lelnek majd otthonra.
Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) vezetője a beruházás részleteiről elmondta, hogy a projekt az új Széchenyi terv kertében közel 800 millió forintból valósul meg. Ez az összeg a szerb ortodox egyház (amely egy éve visszakapta a volt Ferenczy Múzeum Főtéren álló és egykor a szerb tanítóképzőnek otthont adó épületet) 540 millió forintos kárpótlási összegéből, 186 millió forintos uniós támogatásból, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosított 55 milliós összegből tevődik össze.

Az épületből modern múzeumot hoznak létre, amelyben a Ferenczy család tagjainak alkotásai mellett a nagybányai művésztelepen alkotók és a híres szentendrei festők munkáinak bemutatása is helyet kap.A ma még meglehetősen lepusztult, klasszicista stílusú egyemeletes Pajor-kúria Szentendrén a Duna-korzóval párhuzamosan futó Kossuth Lajos utca 5. szám alatt található. Az előzetes tervek szerint felújítása várhatóan 2013 nyarára készül el és ad majd otthont az új Ferenczy Múzeumnak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*